galéria megtekintése

Iráni nyitás: már érzik a vérszagot

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 14. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

Nyolcvanmilliós óriáspiac nyílik meg, amint Iránnal szemben feloldják a szankciókat. A megaüzletek reményében az európai cégek már most helyezkednek. Irán visszatérése a globális gazdaságba és az olajexport növekedése a régió határain messze túlnyúló következményekkel fog járni.

Sűrűn rázott kezet európai külügyminiszterekkel az elmúlt hónapokban Rocky Ansari. A teheráni üzleti tanácsadócég, a Cyrus Omron ügyvezetője az iráni fővárosban megforduló magas rangú nyugati diplomaták rendszeres tárgyalópartnere. – A július közepén Bécsben bejelentett atomalku óta, de már azt megelőzően is, egymásnak adták a kilincset az európaiak. Tisztában vannak vele, ha végleg eltörlik az Irán elleni szankciókat, micsoda üzleti-befektetési lehetőségek nyílnak meg a több mint 81 millió lakosú országban. Idejében pozíciókat szeretnének foglalni, mert joggal tartanak attól, hogy jönnek majd az amerikai nagyágyúk és mindent letarolnak. Európa fontos partner, de az iráni üzleti élet rendkívül nyitott az Egyesült Államok felé is – mondta a lapunknak adott interjúban az üzleti tanácsadó.

Itt van Amerika. Termékbemutató egy teheráni elektronikai szaküzletben
Itt van Amerika. Termékbemutató egy teheráni elektronikai szaküzletben
Raheb Homavandi / Reuters

Elemzők szerint Irán visszatérése a globális piacra a legnagyobb gazdasági nyitás a Szovjetunió felbomlása óta. Az iszlám köztársaságnak komoly gazdasági fellendülést jósolnak, a GDP növekedése az évi 5-6 százalékot is elérheti. Tavaly ez a mutató három százalék volt, ami különösen a szankciók 2011-es szigorítása miatt nagy fegyvertény.

 

A büntetőintézkedések nyomán a GDP kezdetben közel hétszázalékos visszaesést mutatott, mindezt hiperinfláció kísérte. Volt olyan időszak, amikor 200 százalékos pénzromlást regisztráltak. Miután 2013 augusztusában Haszán Róhani lett az államfő, a gazdasági szakemberekből álló új kormánynak sikerült a stabilizációs programmal 40, mostanra pedig 15 százalékra mérsékelni az éves inflációt.

– A rial–dollár árfolyam szélsőséges ingadozásai ugyan megszűntek, problémák azonban bőven akadnak, magas a munkanélküliség és alacsony a lakosság vásárlóereje. A gazdasági stabilizációból inkább az iráni nagyvállalatok profitáltak, a kis- és közepes vállalkozások kevésbé –mutatott rá Ansari.

Ellenőrzés az atomalku lényege, nem a bizalom

Történelmi megállapodásra jutottak Iránnal az atomprogramjáról tárgyaló hatalmak, az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország. Majdnem negyven év után ez volt az első közeledés az iszlám köztársaság és a Nyugat között. Miklós Gábor elemzését itt olvashatják.

Miközben az ajatollahrezsim folyamatosan csak a „Nagy Sátánként” emlegette az Egyesült államokat, Amerika „mákonyait” a Coca- és a Pepsi-Colát Iránban is forgalmazták. Ansari szerint több módja is volt az embargó legális kikerülésének. A büntetőintézkedések például nem vonatkoztak a leányvállalatokra, így az iráni importőrök a nagy USA-konszernek európai, törökországi, öbölbeli vagy szingapúri „lerakataival” kötöttek üzleteket.

Iránba tavaly becslések szerint legalább négymilliárd dollár értékben hoztak be amerikai termékeket. Például iPhone-okat, Dell-számítógépeket és más „kütyüket”. Élelmiszerekre, dohányárura és gyógyszerekre nem terjedt ki az embargó, így amerikai cigarettákat is forgalmaztak.

A szankciók feloldása nyomán Irán hazaszivattyúzhatja majd a külföldi, főleg ázsiai bankokban tartott és eddig az importált termékek kifizetésére használt betéteit. A több ezer milliárd dollárra pedig szükség lesz.

Az olajipar 500 milliárd, a színesfém és más ércbányászat 400 milliárd dolláros invesztícióra vár, az infrastrukturális, (tömeg)közlekedési beruházásokról nem is szólva. A magyar fogyasztók pénztárcáját is érintheti, ha Irán visszatér a nemzetközi kőolajpiacra. Már most napi egymillió hordó olajat exportálnak, ezt az illetékes tárca tervei szerint 2020-ig megduplázzák. Az iráni „pumpálás” pedig még lejjebb nyomhatja a fekete arany világpiaci árát.

Kapcsolódó írásunk: Viszlát, falafel, helló, McDonald's!

Hömpölygött a tömeg Teherán utcáin, miután a hat nagyhatalom és Irán megállapodásra jutott az iráni atomprogramról. A fiatalok többsége üdvrivalgással fogadta a hírt, és abban bíznak, hogy hamarosan megváltozik az életük. További részleteket itt olvashatnak.

A nagy európai játékosok, a németek, a franciák és az olaszok a gépgyártásban, a gyógyszeriparban, az infrastrukturális beruházásokban készülnek megjelenni. Komoly vadászterület az autóipar is. Míg 2009–2010-ben Iránban évente 1,7 millió járművet gyártottak, az embargószigorítás ezt a számot 400-500 ezerre csökkentette. A Peugeot és a Renault bezárta összeszerelő üzemeit, kivonultak a japánok és a dél-koreaiak is, a helyüket a kínaiak vették át. Amikor július második felében Sigmar Gabriel német gazdasági miniszter Iránban járt, a szociáldemokrata politikust számos nagy német cég képviselője is elkísérte. Ott voltak a BMW és a Daimler emberei is, mert hozzájuk szintén eljutott, hogy az egyik nagy iráni autóipari holdingnál sűrűn emlegetnek egy észak-amerikai nagyvárost. Detroitot, a General Motors székhelyét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.