Hazugsággal vádolja Hágát a libériai exállamfő

Hazugságokon, szóbeszéden és téves információkon alapulnak a háborús bűnökről ellene szóló vádak – jelentette ki Charles Taylor volt libériai elnök kedden, a Sierra Leonéban, az 1991-2002-es polgárháborúban elkövetett háborús bűncselekményeket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék előtt.

Taylort összesen 11 vádpontban egyebek között gyilkossággal, kínzással, nemi erőszakkal, szexuális rabszolgaságra kényszerítéssel  és gyerekkatonák toborzásával vádolják. Ő az első afrikai állami  vezető, aki ellen háborús bűnök miatt bírósági eljárás indult.  Kedden személyesen szólalt fel Hágában. Ügyvédei kérdésére elmondta, mit gondol arról, hogy a vád képviselői "terroristától nemi  erőszaktevőig mindennek elmondják."

Charles Taylor a törvényszéki teremben
Former Liberian President Charles Taylor sits in the courtroom of the International Criminal Court (ICC) prior to the beginning of his defence case during his trial in The Hague July 13, 2009. The defence for Taylor, on trial for war crimes, is expected to argue he was trying to broker peace rather than foment violence during the 1991-2002 civil war in Sierra Leone. REUTERS/Robin van Lonkhuijsen/United Photos/Pool (NETHERLANDS CONFLICT CRIME LAW)

Charles Taylor szürke öltönyben és sötét szemüvegben lépett a bíróság elé. A Libériai Köztársaság 21. elnökeként  mutatkozott be, és kifejtette: "14 gyermekem és unokám van. Egész  életemben azért küzdöttem, hogy azt tehessem, amit az igazság és a  tisztesség érdekében meg kell tennem. Nagyon-nagyon sajnálatos, hogy  a hazugságokkal, pletykákkal és téves információkkal félrevezetett  vádhatóság ilyen jelzőkkel illet engem. Elutasítom ezt a hamis és  rosszindulatú jellemzést" – mondta a volt elnök.

A most 60 éves Taylor a vádirat szerint országlása idején, 1997  és 2003 között véres konfliktust robbantott ki a hazájával  szomszédos Sierra Leonéban. Fegyverekkel és pénzzel támogatta az  Egyesült Forradalmi Frontot (RUF), amely nem csupán a politikai  irányítást kívánta átvenni, hanem az ország ásványkincsei -  legfőképp a rabszolgamunkával kitermelt „véres gyémántok” – feletti ellenőrzést is.

– Senki sem gondolhatja komolyan, hogy gyémántokért cserébe  fegyvereket adtam a RUF-nak, vagy hogy gyémántokat kaptam tőlük  bármi egyébért cserébe – mondta Taylor a hágai Nemzetközi  Törvényszék előtt.

A Sierra Leone-i polgárháborúban 120 ezren  haltak meg, és több százezerre tehető a megkínzott, megcsonkított  áldozatok száma. A módszeres kegyetlenkedések egy részét  kábítószerre szoktatott gyerekkatonák hajtották végre.

Megfigyelők szerint Charles Taylor ügye alapvető változást jelez  a nemzetközi közösségben. Azt jelzi, hogy felelősségre vonják a  zsarnok állami vezetőket az uralmuk alatt elkövetett emberi  jogsértésekért. A védőügyvédek azt állítják, hogy a volt elnök nem tehető  felelőssé a szomszédos államban polgári lakosok ellen elkövetett  bűnökért, amelyek embertelenségét és szörnyűségét azonban a  védőbeszéd elején elismerték. Külön tagadták, hogy védencük állna a gyermekkatonák toborzásának hátterében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.