galéria megtekintése

Háziorvos kezében az új lengyel kormány

2 komment


Miklós Gábor

„Jó kormányunk lesz. Azok az otthonok, amelyeket nők irányítanak: sikeresek”, ezekkel a szavakkal biztatta a lengyeleket Ewa Kopacz, az új lengyel miniszterelnök. A szejm eddigi elnöknője a kormány jelentős, de nem teljes átalakítását ígérte; kabinetjét pénteken mutatták be.

Kopacz kezében a marsallbot
Kopacz kezében a marsallbot
Kacper Pempel / Reuters

Kopacz szociálisan érzékeny kormányzást ígért, és minden bizonnyal stílusváltásra is sor kerül Donald Tusk eddigi kormányfő távozása után, de a változás nem lesz teljes. Tusk ugyan elköltözik Brüsszelbe, ahol télen átveszi az Európai Tanács elnökségét, de „félfenékkel” Varsóban marad, mert továbbra is ő az elnöke a legnagyobb kormánypártnak, a Polgári Platformnak (PO).

Sokan azt mondják, Kopacz női érzékenysége, megértése sokban támogatta Tuskot; például amikor a korábbi miniszterelnök édesanyja haldoklott. Az új miniszterelnökről ugyanakkor azt mondják: erős személyiség, aki megedződött a politikai csatákban.

 

A váltás fontos eleme, hogy távoznak a kormányból, akik némileg beszennyeződtek a lehallgatási botrányban. Így „felfelé bukik” az eddigi külügyminiszter, Radoslaw Sikorski, akinek a szejm elnöki székét szánják. Sikorski nem csak a nyilvánosságra hozott éttermi beszélgetéseken szólt túl szabadszájúan. A sajtó többször bírálta nagyúri gesztusait, kúriaépítését, s jobbról támadták amerikai (zsidó) felesége, ­Anne Appelbaum publicista miatt is.

Sikorski helyére először Jacek Rostowskit, a korábbi pénzügyminisztert (a budapesti Közép-európai Egyetem, a CEU közgazdászprofesszorát) tartották esélyesnek. Az ügyekbe azonban beavatkozott Bronislaw Komorowski elnök, aki kijelentette: Rostowskinak nincs elegendő diplomá­ciai tapasztalata. Ő ezzel ki is esett.

Végül Grzegorz Schetyna, a PO egyik különösen erős embere lett a külügyér. Kinevezése azért is indokolt lehet, vélik Varsóban, mert így nem támadhatná a pártból, de mégis a kormányon kívülről Kopaczot.

Sikorski felkészül

Most távozik a kormányból, de ambí­cióit biztosan nem adja fel az 51 éves Radoslaw Sikorski. Tizenhét évesen távozott Angliába az 1981. december 13-án bevezett szükségállapot után. Oxfordi diplomát szerzett, majd szabadúszó újságíróként dolgozott, s World Press Photo-nagydíjat is kapott egy afganisztáni háborús képéért. A kilencvenes évek óta vesz részt újra a lengyel politikában. Volt védelmi miniszter, majd 2007-től mostanáig külügyminiszter. Megpályázta az államfői posztot, majd az EU külügyi főképviselője akart lenni. Most a szejm elnökeként talán parkolópályára került, ám az is lehet, kiugrási lehetőséget kapott.

Távozik a lehallgatásokban szintén érintett korábbi belügyminiszter, Bartlomiej Sienkiewicz is, helyét Teresa Piotrowska veszi át. Ő eddig a közbeszerzések hivatalának volt a helyettes vezetője, egyben Ewa Kopacz közeli barátja. Az új lengyel kormánynak hat női tagja lesz ezzel. (A magyarnak egy sincs.)  

Ewa Kopacz bemutatja csapatát
Ewa Kopacz bemutatja csapatát
Slawomir Kaminski / Reuters

Lengyelországban az 58 éves Ewa Kopaczra a legtöbben olyan egészségügyi miniszterként emlékeznek, aki képes volt keresztülvinni egy átfogó reformtörvényt, s szembeszállt a gyógyszergyárak és a patikusok lobbihatalmával is. (Miközben maga erős dohányos, emlékeztet a Polityka hetilap.) Pártjában figyelmes, érzékeny embernek tartják, aki képes volt jó kapcsolatokat építeni a szejmben.

Empatikus személyiség, 25 évet töltött az orvosi pályán mint belgyógyász, gyermekorvos és rendelőintézeti igazgató. Elvált férje pár éve meghalt. Kopacz – vallomása szerint – lelkes nagymama.

Kopacz a második miniszterelnök asszony a rendszerváltás utáni Lengyelországban, s ezért nyilván sokszor összevetik majd stílusát Hanna Suchockáéval, aki jogászprofesszorból lett rövid időre miniszterelnök a 90-es években. Ám nem ő az egyedüli egyes számú politikusnő a mai európai színtéren, elég, ha a német Angela Merkelre vagy a litván Dalia Grybauskaitéra gondolunk.

Tusk nehéz pillanatban adta át a kormányrudat „háziorvosának”. Lengyelország az ukrajnai válság frontvonalán van. Sújtják a szankciók, veszélyeztetheti a gázszállítások leállása, nehéz pillanatokat okoz a mezőgazdaságnak az orosz importtilalom. Az orosz fenyegetés Lengyelországban belpolitikai kérdés; a jobboldali ellenzék kész háborús hangulatot szítani. Eközben a liberális konzervatív kormánypárt elhasználódott, a jobboldali nacionalista erő, a PiS (Jog és Igazságosság) most az első helyen végezne a választásokon.

Hiába Tusk a PO elnöke, a párt és Lengyelország arca ezentúl Ewa Kopacz lesz. A PO megítélése a közvéleményben máris javult.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.