Hazatértek az MH17 maláj áldozatai

Megérkeztek Malajziába a Kelet-Ukrajna fölött lelőtt MH17-es járat maláj áldozatainak földi maradványai.
Malajziában gyásznapot tartanak, a nemzeti zászlókat félárbocra eresztik, és pár perces csenddel emlékeznek arra a húsz honfitársukra, akiknek földi maradványait péntek délelőtt Amszterdamból Kuala Lumpurba szállították.
A reptéren katonák kísérték az áldozatok koporsóit
Olivia Harris / Reuters

A malajziai főváros repülőterén katonák kísérték a nemzeti színű lobogóval letakart koporsókat. A holttesteket később átadják a családtagoknak, akik hosszas kálvária után végre méltó módon elbúcsúzhatnak szeretteiktől.

A Malaysia Airlines szóvivője elmondta, hogy a cég nyilvános imát szervez, amelyen bárki részt vehet és leróhatja tiszteletét az áldozatok előtt. „A Malaysia Airlines-t mélyen elszomorítja ez a szörnyű tragédia. Hosszú és fájdalmas várakozás volt ez a személyzet és az áldozatok családtagjai és barátai számára" – idézi a légitársaság szóvivőjének szavait a BBC.

A családtagok végre méltó módon elbúcsúzhatnak szeretteiktől
Olivia Harris / Reuters

Malajziában egész nap az áldozatokra emlékeznek: a tömegközlekedési eszközök is mind leállnak majd két percre, valamint az autósokat is arra biztatják, hogy az áldozatok iránti tisztelet jeleként álljanak félre, és szálljanak ki járműveikből.

Ez az első alkalom, hogy civilek miatt gyásznapot rendeltek el Malajziában. Eddig általában a királyi család, vagy a kormány tagjait érintő halálesetek miatt történt ilyen.

Az MH17-es járatot július 17-én lőtték le 298 utassal a fedélzetén Kelet-Ukrajna fölött. A gyanú szerint a gyilkos BUK típusú föld-levegő rakétát az oroszbarát szakadárok lőtték ki, ám a szeparatisták ezt tagadják. A boeingen 43 maláj állampolgár utazott. Az ő földi maradványaikat várhatóan csak később szállítják haza, ám a katasztrófa helyszínének átvizsgálása igen lassan megy, ugyanis a térségben továbbra is heves harcok folynak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.