galéria megtekintése

Hazamennek a csalódott menekültek

27 komment

NOL

Vannak, akik már hátat fordítanak az európai álomnak. Egy csoportnyi iraki kurdot már nem érdekel a Németországig megtett hosszú és veszélyes út, inkább hazatérnének.

„Amikor először beléptem a táborba, sokkoló volt látni a különbséget aközött, amit Berlinről gondoltam, és ami elém tárult. Másodosztályú embernek néztek, és amikor a városba mentem, egyértelmű volt, hogy tábori srácként kezelnek” – mondja Mohammed Aziz Kadir, aki egy tucatnyi társával elhatározta, hogy visszatér hazájába. A menekültek inkább élnek a veszélyekkel teli Irakban, mint a barátságtalan Európában.

A menekültszervezetek szerint egyre több kurd menedékkérő tér haza, miközben több százezer szír, iraki, afgán továbbra is a Földközi-tengert választja az Európába jutáshoz. Az iraki migrációs minisztérium adatai alapján 25 ezer kurd hagyta el az országot az elmúlt egy évben. Múlt héten azonban 50 ember hazatért Erbílbe, az észak-iraki kurdok lakta régió fővárosába.

Németország a menekültek legkedveltebb célpontja, mégis sokan csalódtak abban, amit először látnak. Kadirral is ez történt. Két és fél hónapig élt egy átmeneti táborban Berlin szélén. A férfi azt remélte, nyithat egy boltot, és elég pénzt tud keresni ahhoz, hogy segítsen Erbílben élő családjának.

 

Kadir az Iszlám Állam elől menekült el Irakból. Busszal utazott Isztambulba, majd onnan nyolc órán át sétált a görög határig, ahol embercsempészek egy hűtőkocsiba tették. A férfi így emlékezett az útról a Telegraphnak:

„Úgy ültünk, hogy térdünk a mellkasunkhoz ért. Alig tudtunk lélegezni. Embertelen módon utaztattak. Úgy éreztük magunkat, mint a haszonállatok. Az emberek palackokat használtak a vécézéshez, nagyon büdös volt.”

A férfira a német táborban sem a legjobb körülmények vártak. Mivel egyre többen érkeztek, napi kétszer kaptak csak enni, és kijárási tilalmat is elrendeltek. Kadir azt mondja, sokkal jobban érezte magát otthon, mint a táborban. Azonban míg neki biztosítottak az anyagi feltételei ahhoz, hogy visszatérjen, másnak csak egy hideg sátor jut, hiába is döntene úgy, hogy hátat fordít az európai álomnak.

Több tízezren jöhetnek még

Százezer új férőhelyet létesítenek a Balkánon, és eltántorítják a menekültek útvonalán fekvő országokat, hogy a folyamatosan érkező embereket a nyugati határaikra szállítsák – ebben állapodtak meg vasárnap az európai vezetők Brüsszelben. A menekültcsúcs részleteiről bővebben itt olvashat >>>

„A német kormány ételt és 540 eurót (168 ezer forint) adott nekem és a fiamnak, de ez nem elég” – jegyzi meg Alias, aki szintén egy embercsempész segítségével jutott el Németországba, ahol két másik menedékkérővel kellett megosztania a szobáját. A férfi elmondta, fia félt és szomorú volt, mert nem voltak barátai, és nehéz volt olyan valakit találni, aki ismerné a kurd vagy az arab nyelvet.

Ők már visszatértek Irakba. „A barátaim átjöttek sörözni és dohányozni, ahogy azt tették korábban. Tárt karokkal üdvözöltek” – meséli Alias, aki szerint a dahúki sátor is előnyösebb, mint a németországi szegénység.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.