Elsőre hazaküldték a kórházból a dallasi ebola-fertőzöttet

Ijesztő részletek láttak napvilágot az Egyesült Államokban elsőként diagnosztizált ebolás betegről. Kiderült, hogy Thomas Duncant két nappal a karanténba helyezése először hazaküldték a dallasi kórház intenzív osztályáról, mondván: csak egy gyenge vírus fertőzte őt meg.

Ez annak ellenére történt így, hogy Duncan megmondta az őt kezelő nővérnek, hogy a megbetegedése előtt Libériában járt, az orvosok mégis hazaküldték.

Az első amerikai eboláferőzött  beteg szeptember 20-án érkezett az Egyesült Államokba. A Reuters a szerint a férfi Brüsszelből repült a virginiai Dulles Nemzetközi Reptérre, majd onnan repült tovább Dallasba.

A libériai hatóságok szerint a férfinak semmilyen tünetei nem voltak a hazautazáskor, de még nem is lehettek, hiszen szeptember 15-én kezelt egy ebolával fertőzött nőt, akitől a betegséget valószínűleg elkapta. Ahhoz pedig több napnak el kellett telnie, hogy az ebola tünetei jelentkezzenek.

A betegség első jelei a férfi lakásában jelentkeztek. Duncan hányással és lázzal fordult pénteken a Texasi Presbiteriánus Kórházhoz, ahol közölte a nővérrel, hogy Libériából utazott haza, de ez az információ valószínűleg nem jutott el az őt kezelő orvosokig. A betegnél ezért egy gyenge vírusos fertőzést állapítottak meg, majd hazaküldték.

Az orvosok és nővérek is hibáztak, mikor elengedték, mivel augusztusban a járványmegelőzési központ (CDC) világosan tájékoztatta az egészségügyi dolgozókat a gyilkos kór tüneteiről, és felhívta figyelmüket, hogy az afrikai országokból érkező betegeket kitüntetett figyelemmel kell kivizsgálni.

Duncan tünetei súlyosbodtak, miután hazaengedték. A férfi kórházi látogatása és karanténba helyezése között két nap telt el. Ez alatt az idő alatt a New York Times szerint Thomas 15 emberrel került közvetlen kapcsolatba, köztük diákokkal, családtagokkal és az őt kórházba szállító mentőkkel. Az érintetteket otthonaikban megfigyelik, a diákok iskoláit pedig fertőtlenítik.

Az ebolával fertőzött férfi állapota súlyos, de stabil. A Duncan által kezelt nő hét embert fertőzhetett meg, közülük négyen már meghaltak a betegségben.

A Fehér Ház közlése szerint a dallasi esetről tájékoztatták Barack Obama elnököt is. Thomas Frieden, a CDC igazgatója kijelentette, hogy „minden kétséget kizáróan” sikerül megakadályozni a betegség széles körben történő elterjedését az Egyesült Államokban.

A jelenlegi ebolajárvány a legsúlyosabb a vírus csaknem negyven évvel ezelőtti felfedezése óta. A betegség mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta a szomszédos Sierra Leonéra és Libériára, valamint repülőgépen Nigériára és Szenegálra is átterjedt. Az Egészségügyi Világszervezet múlt heti jelentése szerint több mint 3000 ember vesztette életét a járványban, és több mint 6500 esetről tudnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.