Hatékony lehet az ebola-szérum

Jelentős javulás állt be három olyan ebola-fertőzött orvos állapotában, akit a ZMapp nevű kísérleti gyógyszerrel kezeltek – tette közzé a BBC a libériai kormány információs miniszter nyilatkozatára hivatkozva.

Ez az első eset, hogy helybélieken próbálták ki a szert. Korábban Afrikában megbetegedett amerikaiaknak adtak belőle, és egyikük állapota szintén stabilizálódott, a másik azonban meghalt.

Az ebola kezelésére egyelőre nem létezik hivatalosan elfogadott gyógyszeres terápia vagy gyógyszer, a kezelés általában a tünetek enyhítéséből, a kiszáradás megelőzéséből és a betegek elkülönítéséből áll. A ZMappot, amely egy amerikai gyógyszercég kísérleti terméke, eddig csak majmokon tesztelték – biztató eredményekkel –, a WHO azonban a rendkívüli helyzetre való tekintettel beleegyezett, hogy embereken is kipróbálják.

Ezúttal egy nigériai és két libériai orvos kapott a szerből, és a jelek szerint mindhárman jobban vannak. Lewis Brown tájékoztatási miniszter ugyanakkor azt is elmondta, hogy a kísérleti készítményből csak minimális adaggal rendelkeznek, a járvány megfékezését továbbra is csak a fertőzöttek elszigetelésétől és a higiéniai szabályok betartásától várhatják. Ezzel függhet össze, hogy az AFP híre szerint Ellen Johnson Sirleaf libériai elnök éjszakai kijárási tilalmat vezetett be a fővárosban, és egy szökés után Monrovia két városnegyedét karanténterületté nyilvánította.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.