Hatalmas tűzvész pusztít Valparaísóban

A chilei kikötővárosból háromezer embert evakuálnak. Eddig két ember halt meg.

Dantei panoráma – nyilatkozta vasárnap Jorge Castro valparaísói polgármester arról a tűzvészről, amely a csendes-óceán felől fújó szeleknek köszönhetően tört be a chilei kikötővárosba. Az eredetileg erdőtűzként indult természeti katasztrófa eddig 500 lakást pusztított el. Valparaísóban most nincs áram, a lángok pedig a szél miatt egyelőre fékezhetetlenül terjednek. Michelle Bachelet elnök utasítására a városlakókat – egyelőre háromezer embert – most a hadsereg evakuálja a közelben felépített  táborokba. Rajtuk kívül menekítik a városi börtön kétezer lakóját is. 

A hatóságok eddig két halálos áldozatról tudnak. a belélegzett füsttől pedig sokan rosszul lettek. A Santiagótól 110 kilométerre nyugatra fekvő várost a mellette lévő Vina del Marral, a közeli La Cruzzal és Las Canasszal együtt katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították. A tüzet ötszáz tűzoltó oltja. A Vina del Mari-i tűzoltó-parancsnokság vezetője, Fernando Reseio szerint az ország történetének egyik legnagyobb tűzvészéről van szó.

Ha a szél nem csitul, félő hogy az eddig két és fél négyzetkilométeren lángok betörnek Valparaísó történelmi belvárosába is, amely tíz éve, 2004-ben került fel az UNESCO világörökség-listájára. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.