Hatalmas mecset épül Bukarestben

Európa egyik legnagyobb mecsetje épül majd Bukarestben egy muszlim kulturális központ részeként, amely 11 ezer négyzetméter alapterületű lesz - adta hírül szerdán elektronikus kiadásában az Adevarul.
A romániai muzulmán felekezet a török állam segítségével építi meg a központot, amely könyvtárat, tantermeket és szálláshelyeket is magában foglal a tervek szerint.

Juszuf Murat romániai főmufti szerint a mecsettel rendelkező európai fővárosok közül a bukaresti lesz a legnagyobb. A telket a román állam bocsátotta a muzulmánok rendelkezésére.

A főmufti szerint azért választották Bukarestet, mert az elmúlt években csaknem megkétszereződött a román fővárosban a muzulmánok száma, jelenleg megközelíti a tízezret. Bukarestben jelenleg négy kisméretű mecset van. A Fekete-tenger partján lévő Dobrudzsa (Dobrogea) történelmi régióban nagy létszámú török közösség él, amely nemzeti kisebbségnek számít. A 2011-es romániai népszámlálás adatai szerint csaknem 65 ezren vallották magukat muzulmán vallásúnak.

Szerdán Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter látogatott Bukarestbe, aki Bogdan Aurescu román kollégájával folytatott megbeszélés után megköszönte a román államnak, hogy támogatja a mecsetek építését. Cavusoglu szerint ez újfent bizonyítja, hogy Románia nyitottságot tanúsít kisebbségeinek problémái és szükségletei iránt.

Májusban volt hír, hogy Törökország Budapesten is építene egy hatalmas mecsetet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.