Hatalmas kettős merénylet Bagdadban, rengetegen meghaltak

Legalább 125 ember meghalt, száznál is több pedig megsérült abban a kettős merényletben, amelyet az szunnita szélsőséges terrorszervezet, az Iszlám Állam hajtott végre az iraki fővárosban.

Szombaton egy autóba rejtett pokolgépet robbantott fel egy öngyilkos merénylő Karrada negyed egy éttermekkel és üzletekkel zsúfolt központi kerületében - írja a BBC. Az utcákon rengetegen voltak, akik a böjti hónap, ramadán miatt csak ebben az időpontban, vagyis napnyugta után tudták elintézni a bevásárlást. Az Associated Press hírügynökség úgy tudja, hogy az áldozatok többsége gyerek.

Fotó: Khalid al-Mousily / Reuters

A detonáció nyomán hatalmas tűz ütött ki a főutcán. Több épület erősen megrongálódott. Akadtak olyanok, amelyek még vasárnap is égtek. A merényletet a dzsihádisták vállalták magukra vasárnap az egyik szimpatizáns honlapon közzétett közleményükben.  

A második bombát egy többségében síiták lakta negyedben, a főváros északi részén robbantották fel. Itt öt halálos áldozatról tudnak.

Fotó: Khalid al-Mousily / Reuters

A néhány órával a történtek után a gépkocsiba rejtett bombamerénylet helyszínére látogató Haider al-Abadi miniszterelnököt dühös tömeg fogadta. A politikust és autókonvoját kövekkel és téglákkal felfegyverkezett lakosok üldözték. Haider al-Abadi online sem menekült meg a népharagtól. Hekkerek feltörték a belügyminisztérium honlapját és megosztották egy meggyilkolt kisgyerek fényképét mellette egy bombaszer-kereső műszer rajzával, utalva arra, hogy a város utcáin kihelyezett szerkezetek semmit sem érnek.

Az iraki katonai erőknek mindössze egy héttel korábban sikerült visszafoglalni Falludzsát az Iszlám Államtól. Iraki hatósági gyanú szerint a szunnita szélsőséges terrorszervezet innen indította el a merénylőket Bagdad felé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.