Hat munkást ért sugárszennyezett víz Fukusimában

Hat fukusimai munkás érintkezett sugárszennyezett vízzel, miután egyikük helytelenül leválasztott egy csövet.

A 2011. márciusi szökőár, majd földrengés következtében megrongálódott fukusimai erőmű üzemeltetője, a Tepco folyamatosan azzal küzd, hogy megállítsa a sugárszennyezett víz szivárgását. Személyi sérülés egészen eddig nem történt, most azonban az erőmű egyik dolgozója karbantartás közben helytelenül elmozdított egy csövet, amely egy sótalanító berendezéshez csatlakozott. A kifolyt sugárszennyzett vízzel hat munkás érintkezett. A Tepco szóvivője szerint több tonna radioktív víz szivárgott el a csövön keresztül, de a vízmennyiséget sikerült a létesítményben tartani. (A Reuters számításai szerint körülbelül hét tonnáról lehet szó.)

Hétfőn a Tepco azt közölte, hogy egy dolgozó véletlenül lekapcsolta az áramot, ezért rövid időre leállt az atomerőmű egyik megrongálódott reaktorának a hűtése. A problémát ugyan gyorsan megoldották, a rövid incidens azonban rámutat, hogy az erőmű biztonságos működése még mindig nem garantált.

Múlt héten az üzemeltető becslése szerint 430 liter radioaktív víz szivárgott el, és feltételezhetően az óceánba jutott. A legsúlyosabb eset augusztusban történt, amikor egy tartályból 300 tonna sugárszennyezett víz folyt el. Abe Sindzó japán miniszterelnök vasárnap a világ segítségét kérte a probléma megoldásához, nem pénzt, hanem szakértelmet szeretne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.