A cseh uniós biztosjelöltet is rendesen megizzasztották

Felemás visszhangot váltott ki Csehországban Vera Jourová uniós biztosjelölt európai parlamenti meghallgatása, amely elég hosszú ideig tartott. Prágai lapok szerint az igazságszolgáltatás, a fogyasztóvédelem és a nemek egyenlősége porfóliójának várományosát három órán keresztül „grillezték" az EP-képviselők.
Vera Jourová
Vera Jourová
Peter Hlousek / Fotó
Több ismert cseh politológus a CTK hírügynökség megkeresésére úgy vélekedett, hogy a politikus asszony a kezdeti lámpalázat követően egyre magabiztosabban felelt a szerteágazó kérdésekre. Brüsszelben, de sokan odahaza is, elismeréssel fogadták azt a válaszát, amelyben leszögezte, hogy senkinek nem a lekötelezettje, és semmilyen hazai vagy más nyomásnak, illetve követelésnek sem hajlandó engedni.

Jourová hangsúlyozta azt is, hogy nem köt kompromisszumot az adatvédelemhez fűződő jog megőrzéséről, még akkor sem, ha ezek az információk földrészünkön kívül érhetők el. Kifejtette azt is, hogy küzdeni fog az uniós polgárok szabad mozgásához való jogának megsértése ellen is. További kérdésre válaszolva részletesen elmondta, hogy nyolc évvel ezelőtt egy hónapig törvénytelenül került vizsgálati fogságba, mert megalapozatlanul gyanúsították meg korrupcióval.

– Azóta még inkább harcolok a jogállamiság és a törvényesség elveinek elfogulatlan valóra váltásáért. Tulajdonképpen ezért és ekkor döntöttem el, hogy jogtudományi egyetemre jelentkezem – vallotta meg.

Vít Dostál, a prágai Nemzetközi Kapcsolatok Társulásának (AMO) munkatársa különösen azt emelte ki, hogy a cseh jelölt Brüsszelben egyértelműen elhatárolódott Andrej Babis milliárdostól és az általa vezetett ANO kormánypárttól. Európa parlamenti szereplését viszont élesen bírálták a cseh ellenzékiek: – Jourová felkészületlenül, nagy általánosságokban, olykor a tárgytól eltérve válaszolt, emiatt nemcsak a jelenlegi prágai kabinetre hozott szégyent, hanem megtépázta hazánk nemzetközi tekintélyét is – vélekedett Petr Fiala, a Polgári Demokrata Párt (ODS) elnöke.

Jan Zahradil cseh EP-képviselő pedig azt kifogásolta, hogy Vera Jourová a szokásoktól eltérően csak csehül beszélt és válaszolt, mert gyenge az angolnyelv-tudása, ami szintén nem jó bizonyítvány.

Bphuslav Sobotka kormányfő viszont összeségében dícséretesnek minősítette a cseh biztosjelölt teljesítményét és felszólította az ellenzéki politikusokat, hogy legalább a brüsszeli történések megítélésekor vegyék le a pártkatonákra jellemző szemellenzőt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.