galéria megtekintése

Három kontinens a terror sokkja alatt

4 komment

NOL

Három kontinensen követtek el terrorista merényletet feltehetőleg iszlamista szélsőségesek pénteken. Tunéziában egy népszerű üdülőhelyen 39 embert – nagyrészt külföldi turistákat – mészároltak le. Kuvaitban egy síita mecsetre támadt öngyilkos merénylő, míg Franciaországban egy vegyi üzemet próbáltak felrobbantani – a szállítóként dolgozó támadó előtte lefejezte főnökét.

Napernyőbe rejtette a Kalasnyikov gépkarabélyát az a támadó, aki pénteken vérfürdőt rendezett Tunézia egyik népszerű üdülőhelyén, Szúszában. A terrorista akcióban legalább harmincheten vesztették életüket, a sebesültek száma megközelíti a negyvenet. A támadót – egy 23 éves diákot – lelőtték a biztonságiak.

Őrizetbe vesztik a lyoni támadó feleségét
Őrizetbe veszik a lyoni támadó feleségét
Emmanuel Foudrot / Reuters

A mészárlással csaknem egy időben brutális gyilkosságot követtek el Franciaországban. Lyon közelében egy futárszolgálat alkalmazottja lefejezte a főnökét, majd bombamerényletet próbált elkövetni egy sűrített gázt gyártó, amerikai érdekeltségű vegyi üzem ellen. Kuvaitban az Iszlám Állam (IS) vállalta a felelősséget egy síita mecset elleni pokolgépes merényletért, amely legalább huszonöt halálos áldozatot követelt, több mint kétszázan megsebesültek.

 

Tunézia még mindig nem heverte ki a híres tuniszi Bardo Múzeum ellen márciusban elkövetett szélsőséges iszlamista támadást, amelyben huszonhárman vesztették életüket. Az Iszlám Állam akkor azt közölte, hogy ez csak a kezdet volt. Tunézia számára a (nyugati) turizmus jelenti a fő bevételi forrást, a mostani merénylet súlyos kihatással lehet a 10,9 millió lakosú észak-afrikai ország amúgy is ingatag gazdasági állapotára.

Az elmúlt években több mint háromezer tunéziai ment Szíriába és Irakba, hogy harcoljon az IS soraiban. Közülük sokan visszatértek, és terrorcsoportokat hoztak létre. Terrorizmus-szakértők szerint a világnak egyre gyakoribb és nem feltétlenül koordinált támadásokra kell felkészülnie. Még akkor is, ha június 26-át a három földrészre kiterjedő, a böjti hónap, a ramadán alatt végrehajtott többszörös iszlám terrorcsapás napjaként jegyzik fel.

Vérnyomok Szúszában
Vérnyomok Szúszában
Zoubeir Souissi / Reuters

A szúszai támadás áldozatainak többsége állítólag német és brit állampolgár. – Magyar áldozatokról nincs tudomásunk – nyilatkozta péntek délután Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A Riu Imperial Marhaba Hotelben – amelynek a strandján a támadás történt – több vendég az ággyal és matracokkal barikádozta el belülről a szobaajtót.

A Francois Hollande francia elnök által barbár terrorista akció­nak minősített Lyon-közeli támadás nyomán ismét a legmagasabb fokozatú terrorriadót rendelték el. A főnökét lefejező Yassin Salhit elfogták. Miután rendszeresen szállított árut az Air Products & Chemicals vegyi üzembe, a kapun átjutott. Pár perccel később a gáz- és acetonos palackokkal teli raktárépületek egyikét próbálta felgyújtani, de csak kisebb robbanást tudott előidézni. A szállító­autóban később megtalálták a fej nélküli holttestet. A levágott fejet – arab nyelvű feliratokkal együtt – az üzem kerítésén helyezte el a 35 éves, háromgyermekes nős férfi.

Helyszínelés a kuvaiti mecsetben
Helyszínelés a kuvaiti mecsetben
Raed Qutena / Reuters

Kuvaitvárosban a pénteki ima idején, egy zsúfolt mecsetben robbantotta fel magát egy szemtanúk szerint a húszas éveiben járó öngyilkos merénylő. Az épületben legalább kétezren tartózkodtak. A szunnita többségű Kuvaitban nagyobb síita közösség él, melyet az Iszlám Állam eretneknek tart. A kuvaiti emír, Szabáh al-Ahmad al-Dzsáber asz-Szabáh felkereste a síita asz-Szádik mecsetet, ahol huszonöten vesztették életüket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.