Három évet kapott a csúszópénzt elfogadó miniszter Romániában

A korrupciós ügyben összesen kilenc korábbi miniszter volt érintett, mintegy 200 millió dollár kárt okoztak. A megvesztegetők viszont érdekes módon megúszták az ügyet.

Romániában megszületett az első jogerős ítélet az utóbbi évek egyik legnagyobb horderejű korrupciós botrányában. A Microsoft-ügyiratként ismertté vált perben négy vádlott az enyhébb büntetés reményében beismerő vallomást tett, az ő ügyüket ezért külön tárgyalták. Összesen kilenc egykori miniszter érintett, közülük egy ellen született most elmarasztaló ítélet. Gabriel Sandu volt távközlési minisztert három év letöltendő börtönbüntetésre és kétmillió euró elkobzására ítélték csúszópénz elfogadása és pénzmosás miatt.

A román legfelső bíróság valamennyi vádlott esetében súlyosbította az elsőfokú ítéletet, és letöltendő büntetést szabott ki. Gheorghe Stefan, az egykori kormányzó Demokrata-liberális Párt volt alelnöke, Piatra Neamt ex-polgármestere hat évet kapott, emellett hárommillió euró csúszópénzt kell visszafizetnie. Dumitru Nicolae és Dorin Cocos üzletember büntetése 2 év 4 hónapi szabadságvesztés. Előbbitől kétmillió dollár és egymillió euró, utóbbitól kilencmillió dollárt koboznak el.

A felduzzasztott szoftverbeszerzési ügyben több egymást követő kormány kilenc oktatási és távközlési minisztere érintett, az államnak okozott kár értéke meghaladja a 200 millió dollárt. Az eset azért is különleges, mert az Egyesült Államokban és Ausztriában is hullámokat vethet.

Gabriel Sandu az utolsó szó jogán a bíróság előtt elmondta – majd később a sajtónak is megerősítette –, hogy feljelentést tett a washingtoni és a bécsi hatóságoknál a Microsoft, illetve a termékeit forgalmazó osztrák cég képviselői ellen. A megvesztegetők ellen Romániában nem indult vizsgálat, mivel aki még azelőtt feladja magát, mielőtt az ügyészség vizsgálatot indítana az adott bűncselekmény miatt, a román törvények szerint mentesül a büntetőjogi felelősség alól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.