Harminc embert akart kivégezni, de időben tőrbe csalták

Letartóztattak egy huszonhárom éves fiatalembert a wisconsini Milwaukee városában, mert a gyanú szerint tömegmészárlásra készült a város szabadkőműves templomában.
A 23 éves Samy Mohamed Hamzeh-t a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) csalta tőrbe. Az FBI ügynökeitől, akik fegyverkereskedőnek adták ki magukat, a fiatal férfi két, hangtompítóval ellátott automata fegyvert vásárolt. A letartóztatást az FBI különleges ügyosztályának munkatársa, Robert Shields közleményben jelentette be. E szerint a nyomozással és a letartóztatással az FBI-nak sikerült egy tömegmészárlást megelőznie.

A szövetségiek szeptember óta figyelték és követték Hamzeh-t, aki - egyik informátoruk szerint - tavaly októberben még Ciszjordániába készült, hogy ott izraelieket öljön meg, de később megváltoztatta a terveit, és az Egyesült Államokban tervezett merényletet.

Az FBI két fedett ügynöke - az iszlám hívének és harcosának mondva magát - a férfi bizalmába férkőzött, ezért ő részletesen megosztotta velük a terveit, sőt, a két FBI-ügynök úgy tett, mintha aktívan részt akarna venni a gyilkos akcióban.

A Szövetségi Nyomozó Iroda kedden este vérfagyasztó részleteket hozott nyilvánosságra a titokban rögzített beszélgetésekből. Ezekből kiderült, hogy Hamzeh legalább harminc embert akart megölni, és a nyilvánosságra hozott hangfelvétel tanúsága szerint azt mondta: ha ez sikerül, akkor "boldog leszek, száz százalékig boldog, mert erre az egész világ odafigyel majd". A tervezett terrorakciót állítólag azzal próbálta "igazolni", hogy azzal a muszlim vallást védelmezné.

A hatóságok nem közölték, hogy vajon Hamzeh amerikai állampolgár-e. Törvénytelen fegyverviselésért és regisztrálatlan lőfegyver birtoklásáért emeltek vádat ellene.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.