galéria megtekintése

Megjött az orosz válasz Donyeckre

MTI

Hadgyakorlat kezdődött a Délkelet-Ukrajnával határos orosz régiókban, válaszul az ottani helyzet kiéleződésére .

A hadgyakorlatott Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter jelentette be csütörtökön, mivel az erőszak alkalmazása Délkelet-Ukrajnában aggodalomra ad okot, és Oroszország "kénytelen reagálni" ezekre az eseményekre - mondta.

Az Ukrajnával határos régiókban Oroszország Déli és a Nyugati Katonai Körzeteinek összfegyvernemi harcászati zászlóaljai kezdtek gyakorlatot. Szergej Sojgu nem ismertette azok létszámát, de arról beszámolt, hogy adataik szerint "a délkelet-ukrajnai békés lakosság ellen több mint 11 ezer fős, automata fegyverekkel felszerelt ukrán csapatok veszek részt".

Az ukrán biztonsági erők öt „terroristát" öltek meg csütörtökön a Donyeck megyei Szlovjanszknál, az ország keleti részében folyó terrorellenes művelet keretében – közölte az ukrán belügyminisztérium. A szűkszavú közlemény szerint a hadsereg és a belügyminisztérium alá tartozó egységek az illegális oroszbarát fegyveres csoportok három útzárát semmisítették meg a város északkeleti részén. A harcok közben a biztonsági erők egyik tagja megsebesült. 

 

Helyszíni jelentések előzőleg arról számoltak be, hogy több irányból páncélozott harcjárművek tartanak a város felé. Az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó fotóriportere öt harckocsit látott, amelyek észak felől törték át az oroszbarát szakadárok egyik úttorlaszát.

A városházát megszállva tartó szeparatisták rohamra készülnek. A szakadárok szóvivője azt mondta, hogy a helyi önkormányzat polgári alkalmazottait utasították, hogy hagyják el az épületet, fegyvereseik viszont a helyükön maradnak.

A szakadároknak a Szlovjanszk és Szvjatohirszk közötti útzáránál lövöldözés tört ki, amelyben az előzetes információk alapján ketten életüket vesztették, többen pedig megsebesültek. A szeparatisták helyi „önvédelmének" egyik képviselője szerint ismeretlen fegyveresek támadtak az ellenőrzőposztjukra az út melletti erdősávból, a támadókat az útzárnál lévők üldözőbe vették.

Oroszbarát poszter küldi el Ukrajna közeléből Amerikát és az EU-t
Oroszbarát poszter küldi el Ukrajna közeléből Amerikát és az EU-t
Vasily Fedosenko / Reuters

Helyi beszámolók szerint a városban szakadozik a mobiltelefon-kapcsolat, ami miatt nehéz információkhoz jutni az aktuális helyzetről. A város fölött katonai helikopterek köröznek. Tömegével viszik haza a szülők gyerekeiket az iskolákból és az óvodákból.

Előző este ismeretlen fegyveresek Szlovjanszknál rálőttek az ukrán nemzeti gárda két helikopterére, amely légtérellenőrzést végzett a város és környéke fölött. A katonai gépek jelentéktelen sérüléseket szenvedtek, a személyzet sértetlenül úszta meg a támadást. 

Putyin „következményekkel" fenyeget

Vlagyimir Putyin orosz államfő azzal fenyegette meg a kijevi döntéshozókat, hogy következményei lesznek az „ukrán nép elleni akciónak", és azok érinteni fogják az orosz-ukrán állami kapcsolatokat is. Putyin egy szentpétervári sajtófórumon csütörtökön bűncselekménynek nevezte a kelet-ukrajnai terrorellenes műveleteket. Az orosz elnök azt mondta, hogy „amennyiben a jelenlegi kijevi rezsim a hadsereget kezdte bevetni Ukrajnán belül a lakosság ellen, akkor ez egy nagyon komoly bűncselekmény saját népe ellen".

Az ukrán belügyi tárca szerdán közölte, hogy a hatásköre alá tartozó különleges erők kiszorították a fegyveres szakadárokat a Donyeck megye északi részén lévő Szvjatohirszk városából. A műveletnek senki sem esett áldozatul.

Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő kedden adott utasítást a terrorellenes művelet folytatására Kelet-Ukrajnában, amelynek „aktív fázisát" a múlt héten a húsvéti ünnepek idejére leállították. A terrorellenes lépések célja, hogy „megvédjék az Ukrajna keleti részén élő ukrán állampolgárokat a terroristákkal szemben".

Kelet-Ukrajnából származik Timosenko, és az elnökjelölt most sem fél a forrongó területre látogatni
Kelet-Ukrajnából származik Timosenko, és az elnökjelölt most sem fél a forrongó területre látogatni
Vasily Fedosenko / Reuters

Közben belügyi források szerint Szlovjanszk önkényesen kinevezett szeparatista polgármestere, Vjacseszlav Ponomarjov azzal fenyegetőzött, hogy „helyben agyonlövi" azokat, akiknél röplapot talál. Előző nap a terrorellenes művelet keretében röplapokat osztottak ki a békés lakosoknak, amelyekben az áll, hogy őrizzék meg nyugalmukat, lehetőleg maradjanak otthon, ne hagyják felügyelet nélkül a gyerekeket az utcákon, ne engedjenek a provokációknak és ne engedelmeskedjenek a törvénytelen, önkényesen létrejött helyi vezetés képviselőinek.

Mindeközben Vlagyimir Putyin orosz államfő azzal fenyegette meg a kijevi döntéshozókat, hogy következményei lesznek az „ukrán nép elleni akciónak", és azok érinteni fogják az orosz-ukrán állami kapcsolatokat is. Vlagyimir Putyin egy szentpétervári sajtófórumon csütörtökön bűncselekménynek nevezte a kelet-ukrajnai terrorellenes műveleteket.

Az orosz elnök azt mondta, hogy „amennyiben a jelenlegi kijevi rezsim a hadsereget kezdte bevetni Ukrajnán belül a lakosság ellen, akkor ez egy nagyon komoly bűncselekmény saját népe ellen".


Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.