galéria megtekintése

Harcok a jeruzsálemi bosszúgyilkosság után

0 komment

NOL

Az egyébként is feszült hangulatú Jeruzsálemben szerdán összetűzések törtek ki a tüntető palesztinok és a kivezényelt rohamrendőrök között azután, hogy kiderült, hajnalban a város egyik arab negyedében elraboltak és meggyilkoltak egy 17 éves palesztin fiút.

Mohammed Abu Kdairt utoljára kedd éjjel lehetett élve látni Beit-Haninában. A köztéri kamerák által rögzített felvételek tanúsága szerint a fiút a nagybátyja boltja előtt kényszerítették, hogy szálljon be egy kocsiba. A Honda többször is elhajtott az üzlethelyiség előtt, mielőtt három alak kiszállt volna belőle, hogy megragadja a fiút. A kocsit a gyilkosok egy órával később a holttesttel együtt a nyugati városszélen fekvő erdőben felgyújtották.

Ammar Awad / Reuters

Az izraeli hatóságok hivatalosan még csak vizsgálják az összefüggést, de valószínűnek tűnik, hogy Kdair bosszúgyilkosság áldozata lett, megtorlásként azután, hogy három hete három izraeli tinédzsert raboltak el és öltek meg a ciszjordániai Hebron közelében. Bosszúgyilkosságról ír az izraeli sajtó, és alátámasztja alá Nir Barkat jeruzsálemi polgármester elszólása is, aki Kdair holttestének a megtalálása után úgy nyilatkozott, élesen elítéli a palesztin fiú meggyilkolását. – Ez nem a mi utunk – fogalmazott a politikus.

 

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a maga nyilatkozatában a megvetendő gyilkosság kifejezést használta, nyugalomra intve a jeruzsálemieket. Ezt tette Jichák Aharonovics közbiztonsági miniszter, aki a rádióban mondta el, hogy mindenki várjon türelemmel, a hatóságok minden lehetőséget vizsgálnak. Micky Rosenfeld, az izraeli országos rendőr-főkapitányság szóvivője a Jerusalem Postnak ez utóbbi kapcsán el mondta, megtörténhet, hogy Kdair egy családon belüli leszámolás áldozata lett, emberrablásra ugyanis volt már példa közöttük.

Nir Elias / Reuters

A feszültség csillapítására nagy szükség is van. Kdair halálának a hírére több száz palesztin fiatal kezdett tüntetni a családi ház előtt, köveket és Molotov-koktélokat hajítva a kivezényelt rohamrendőrök felé. Ők műanyag borítású lövedékekkel és könnygázzal válaszoltak az őket érő támadásra. A harcok miatt a jeruzsálemi helyiérdekű vasút egy szakaszon leállt. A feldühödött tüntetők Suafatban és Beit Haninában három állomást gyújtottak fel. A környékbeli utcákat a burkolatból feltépett kövek borítják.

Ami a kiváltó okokat illeti, a három izraeli tinédzsert – a 16 éves Naftali Frenkelt és Gilad Shaárt, illetve a 19 éves Ejal Jifrahot – tegnap helyezték örök nyugalomra abban a Modi'inban, ahova tartva három hete elrabolták őket. A temetésre több ezer ember ment el.

Az izraeli hatóságok kedden nyilvánosságra hozták Shaár segélyhívását is, amelyre pár perccel azután kerülhetett sor, hogy a három tinédzsert elrabolták. Ennek a tanúsága szerint Sháar bejelentésére a rendőrségi ügyeleten több „Halló" volt a reakció, majd a háttérből hallatszik az izraeli rádió és egy arab akcentussal beszél héber hang, hogy Shaár fogja be és húzza le a fejét. Nem sokkal ezután – néhány kézitusáról árulkodó pillanat után – a telefonvonal megszakadt. A rendőrségi ügyeleten a segélyhívást végül telefonbetyárok műveként intézték el.

Frenkel, Shaár és Jifrah holttestének a megtalálásáról Izrael hétfőn tett bejelentést. Az emberrablással és a gyilkossággal a szélsőséges palesztin szervezet, a Hamász két aktivistáját, Marvan Kavaszamehet és Amar Abu Ajsát gyanúsítják. Kézrekerítésükért az izraeli hadsereg évtizedek óta nem látott biztonsági műveletbe kezdett Ciszjordániában.

Kavaszameh és Ajsa a három tinédzser eltűnése óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt. Korábban mind a ketten ültek izraeli börtönben.
A két férfi állítólag Hebronba vitte és agyonlőtte a három izraeli tinédzsert. A holttesteket egy közeli mezőgazdasági területen félig eltemették, a kocsijukat pedig felgyújtva maguk mögött hagyták egy lakatlan területen. Rosenfeld korábbi közlése szerint az egyik áldozatuk szemüvege vezetett a nyomukra.

Frenkel, Shaár és Jifrah halála hatalmas felhördülést váltott ki Izraelben és máshol is. Volt izraeli politikus, aki a Hamász teljes elpusztítására szólított fel, Avigdor Lieberman külügyminiszter pedig szárazföldi offenzíva elrendelésére szólította fel Netanjahut Gáza ellen. Keddre virradóra az izraeli légierő 34 gázai célpontra mért csapást – válaszul nem csak az emberrablásra és a gyilkosságra, hanem arra is, hogy vasárnap óta a Hamász húsz rakétát indított el Izrael felé.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.