Tankok lépték át az orosz-ukrán határt

Három harckocsi lépte át a határt Oroszország felől - jelentette a csütörtök délután a BBC Arszen Avakov ukrán belügyminiszter közlésére hivatkozva. Eszerint a tankok – három T-72-es – egy orosz és oroszpárti szeparatisták által ellenőrzött luganszki határőrállomásnál hatoltak be Ukrajna területére még tegnap este, egy utánpótlást szállító konvojban. Két tank Sznizsnyénél kivált a menetoszliopból, az ukrán hadsereg egységei pedig a donyecki Horlivkánál felvették velük a harcot. A YouTube-ra az akkor éppen Sznizsnyében cirkáló tankokról több videó is felkerült.

Az Interfax-Ukraine hírügynökség megjegyzése szerint a oroszok több Grad BM-21típusú rakétakilövő rendszert is állomásoztatnak a két ország határán, és ezeket bármikor át is küldhetik a szomszédba.

Avakov bejelentéséhez a szeparatisták egyelőre nem fűztek kommentárt, de a RIA Novosztyinak elmondták, hogy Luganszk hasonnevű fővárosánál egy 40 ukrán tankból álló egység ellen harcolnak. Ezt az egységet egy közeli falu, Makarovo mellett állítólag sikerült feltartóztatniuk

Oroszország egyébkánt határozati javaslatot készül benyújtani az ENSZ BT-ben, amely béketervre kényszerítené Ukrajnát a donyecki és a luganszki erőszak miatt. A két kelet-ukrajnai megye szeparatistái egy májusi népszavazás nyomán függetlenséget kiáltottak ki. A hivatalos kijevi álláspont szerint a szeparatisták terroristák. Egy antiterrorista hadművelet keretében hetek óta harcolnak ellenük az ukrán hadsereg erői.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.