Hamupipőke az elnöki palotánál

Végjátékához ért az utóbbi évek egyik legdrámaibb elnökválasztási kampánya Brazíliában. Vasárnap döntenek arról, hogy ki vezesse a kontinensnyi országot: az Amazonas mélyén született, kamaszkoráig írástudatlan „nép gyermeke”, a szocialista párt (PDB) színeiben induló Marina Silva vagy a hivatalban lévő munkáspárti (PT) Dilma Rousseff, akinek népszerűségét tömegtüntetések és korrupciós botrányok tépázták meg.

Az államfői posztért persze más jelöltek is versenyben vannak – harmadik befutó a Silva mögött hajszállal lemaradó szociáldemokrata Aécio Neves –, de a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az első fordulót megnyerő Rousseff vasárnap nem szerez többséget. A második fordulóban fő riválisával, Silvával kell majd szembenéznie.

Dilma Rousseff (balra) és Marina Silva egy Rio de Janeiró-i tévévitán
Dilma Rousseff (balra) és Marina Silva egy Rio de Janeiró-i tévévitán
Ricardo Moraes / Reuters

Bár a tragikus véletlen folytán jelöltté váló politikust – a PDB eredeti jelöltje repülőgép-szerencsétlenségben halt meg augusztus közepén – egy hónapja még a jövő első fekete brazil elnökeként emlegették, az újdonság varázsa mostanra megkopott. Kár volna azonban alábecsülni, hiszen eddig is okozott meglepetéseket.

A jelenleg Rio de Janeiróban tartózkodó Maurício Moura politikai elemző szerint a választási lázban égő országban nehéz megállapítani, hogy ki a favorit. „A nagyvárosokban az érzékelhető, hogy ami a gazdaságot, az inflációt és a növekedést illeti, az emberek változást akarnak. Itt szívesen látnának egy új elnököt” – magyarázta lapunknak a George Washington Egyetem oktatója.

Szerinte az egyre növekvő közép- és felső középosztály kiábrándult Rousseffből és az országot tizenkét éve kormányzó politikai elitből. Egyre dühösebbek az egészségügy, az oktatás és a közlekedés gyenge színvonala, valamint a burjánzó korrupció miatt. A dél-amerikai ország első női elnökét sokat kritizálják protekcionista gazdaságpolitikája miatt is, amely jelentősen lelassította a világ hetedik gazdaságának növekedését.

Moura szerint azonban vidéken, a kisebb városokban teljesen más a légkör. „Az emberek úgy érzik, hogy a kormány jó munkát végzett, jobb lett az emberek élete. Az alsóbb osztályok körében az ember úgy érezheti, Rousseff újraválasztásához nem fér kétség.” Vitathatatlan, hogy a katonai diktatúra idején diákként bebörtönzött és brutálisan megkínzott egykori gerilla sokat tett a szegényekért azzal, hogy továbbvitte elődje, Luiz Inácio Lula da Silva szociális programját.

A Bolsa Família néven futó, feltételhez kötött segély becslések szerint 30 millió emberen segített a 200milliós országban. Rousseff újraválasztási programjának egyik fő eleme ennek a folytatása. Erre azonban könnyeivel küszködve Silva is ígéretet tett egy közelmúltbeli kampányrendezvényen. „Tudom, mi az éhség. Anyám, akinek nyolc gyereke volt, mindössze egy tojást, némi lisztet, sót és hagymát evett.

Ti nem esztek? – kérdeztem gyermekként a szüleimet. Anyám erre azt felelte, hogy ők nem éhesek… Aki megélte ezt, soha nem fogja eltörölni a Bolsa Famíliát” – mondta remegő hangon az 56 éves Silva, aki tizenhat éves koráig írástudatlan volt. Ekkor költözött be az esőerdőből a városba, ahol eleinte cselédként dolgozott, majd elvégezte az egyetemet, politizálni kezdett, végül pedig környezetvédelmi miniszter lett Lula kormányában (abban a kabinetben, amelyben Rousseff a bányászati és energiaügyi tárcát vitte).

Bár a megújulóenergia-források népszerűsítése és az erdőirtás ellen kampányoló politikus a 2010-es választáson húsz százalékot ért el, riválisai tapasztalatlansággal vádolják. A népszerűségvesztéshez vezető Silva-ellenes kampányt is erre hegyezték ki. Sorsa azonban nincs eldöntve, hiszen ha továbbjut az október végi második fordulóba, ugyanannyi politikai hirdetést helyezhet el a televízióban, mint vetélytársa – a választási törvény miatt eddig sokkal kevesebbet jelent meg a médiában –, és a Neves-szavazók jó része is beállhat mögé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.