Hamarosan közelharcban is részt vehetnek a brit női katonák

Két éven belül női katonák is részt vehetnek közelharcban a brit gyalogsági egységekben.

Egyre nagyobb a hajlandóság a döntéshozók között, hogy engedélyezzék a női katonák közelharcban való részvételét – értesült a BBC. Michael Fallon brit védelmi miniszter szerint nem az egyén nemének, hanem képességeinek kellene meghatároznia, hogy milyen szerepet tölt be a harcban.

A védelmi minisztérium egy névtelenséget kérő forrása hozzátette, hogy bár a brit haderő számára kulcsfontosságú a katonák testi épségének megőrzése, egyre többen vélik úgy, hogy a hadsereg minden területét meg kellene nyitni a nők számára. A BBC szerint ez akár két éven belül megtörténhet.

A tiltás felülvizsgálata májusban kezdődött, és jelenleg is heves vitákat szül. Sokak szerint nem biztos, hogy a nők ilyen helyzetben bírnák a fizikai megterhelést, illetve a tiltás támogatói gyakran érvelnek azzal is, hogy a nőkből hiányzik a gyilkos ösztön, ezért közelharcban nagy eséllyel bomlasztanák a csapatkohéziót.

A tiltás értelmében nők ugyan a frontvonalban is teljesíthetnek szolgálatot – mint ahogy az Irakban és Afganisztánban is történt –, de nem vehetnek részt olyan akciókban, amelyek célja az ellenség kiiktatása. A gyalogsági egységekben így jelenleg csak férfiak szolgálnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.