Halott a dél-koreai kompbaleset egyik fő felelőse

A vidéki rendőrség bakija következtében mostanáig tartott a hajtóvadászat Dél-Korea legkeresettebb embere után, pedig a tetemét már egy hónapja megtalálták, csak épp senkiben sem merült fel, hogy a 73 éves Ju Bjung Unról lehet szó. A Sewol komphajó áprilisi katasztrófájában több mint 300-an vesztették életüket.

A dél-koreai rendőrség kedden bejelentette, hogy azonosították az ország alighanem legkeresettebb emberének, az áprilisban katasztrófát szenvedett Sewol komphajó tulajdonosának tetemét. Valójában már egy hónapja, június 12-én rábukkantak a holttestre egy déli település gyümölcsösében, ám az ottani rendőrőrs parancsnoka nem jött rá, hogy kiről is lehet szó. 

Pedig a holttest mellett ott volt a nagyvállalkozó saját könyve, több üres alkoholos üveg, valamint a Ju család vállalkozása által gyártott májolaj tonik is. Az oszlásnak indult tetemen végzett DNS-minta mostanra egyértelművé tette, hogy a 73 éves Ju Bjung Unról van szó.

Az üzletember volt a feje a Sewol komphajót is működtető családi vállalkozásnak. Az áprilisi baleset a legsúlyosabb következményű tengeri katasztrófa volt Dél-Koreában az elmúlt húsz évben. A hajó Dzsedzsu szigete felé tartva, 476 személlyel a fedélzetén süllyedt el április 16-án, miután a hajót irányító másodtiszt túl gyorsan vette be a kanyart. Az utasok közül 339-en egy Szöul melletti iskola diákjai és tanárai voltak. Mindössze 172 embert tudtak kimenteni.

A rendőrség közlése szerint a tulajdonos halála okának kivizsgálását, így a toxikológiai elemzést még nem fejezték be.
A balesetet túlélő személyzet 15 tagját – köztük a komphajó kapitányát –, a szerencsétlenséget követően őrizetbe vették.

Halált okozó figyelmetlenséggel, és hozzá nem értéssel vádolják őket. A kiadott parancsnak megfelelően ugyanis a diákok többsége a hajó oldalra dőlése után is a kabinjaiban maradt. 

Az ellenzék kedden is, valamint a tulajdonos beazonosításának hírére is a kormányt és a hatóságokat hibáztatta, mivel állításuk szerint nem tudták hatékonyan kezelni a szerencsétlenséget.

Mint a Reuters emlékeztet, a baptista egyházalapító Jut – akinek birtokain organikus agrárgazdálkodás folyt –, még 1995-ben csalás miatt börtönbüntetésre ítélték, s akkor írta azt a könyvet, amit a rendőrség júniusban a teteme mellett talált.

Ennek ellenére mégsem jutott eszükbe összefüggést keresni az elhunyt személy és Ju között, ezért aztán mostanáig keresték a Sewol tulajdonosát. A helyi rendőrparancsnokot kedden felfüggesztették állásából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.