Halálra ítélték a diktátor fiát

Szeif al-Iszlámot, Moammer Kadhafi néhai líbiai diktátor fiát a 2011-es forradalom alatt elkövetett háborús bűnökért ítélték halálra Líbiában. 

Szeif al-Iszlámot 2011 novemberében fogták el, nyolc hónappal azután, hogy az észak-afrikai országban kitört az apja rezsimjét elsöprő forradalom, és alig egy hónappal azután, hogy Moammert a szülővárosában, Szirtében meglincselték.

Szeif al-Iszlám még a 2011-es forradalom idején. A tárgyaláson nem lehetett jelen
Paul Hackett / Reuters

Szeif al-Iszlám éppen Nigerbe akart szökni, amikor négy éve elkapták. A néhai líbiai diktátor fiát egy helyi milícia tartja fogva Zintanban. A tárgyaláson sem lehetett jelen – írja a BBC. Hogy a halálos ítéletet milyen incidensért kapta, az egyelőre nem világos, de a kiadatását a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) is kérte már háborús bűnök miatt.

Kadhafi egykori kémfőnöke, a fegyveres erők néhai parancsnoka, Abdullah al-Szenusszi szintén az elítéltek között van, ahogy Baghdadi al-Mahmoudi volt miniszterelnök is. A Guardian szerint golyó általi halál vár rájuk. A BBC Tripoliban tartózkodó riportere szerint az elítéltek fellebbezhetnek a döntés ellen. Az ítéletet az Európa Tanács főtitkára kedden közleményben ítélte el, mondván az ügyet át kellett volna adni a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságnak, hogy tisztességes eljárásban legyen részük a gyanúsítottaknak. 

2011 októbere, Moamer Kadhafi bukása és halála óta Líbiában politikai káosz uralkodik, két kormánya és két parlamentje van az országnak. Az iszlamista többségű parlament Tripoliban van, a másik, többségében szekuláris erőkből álló képviselőház pedig Tobrukban ülésezik. Az a zintani milícia, amelyik Szaeif al-Iszlámot fogva tartja, a tobruki kormányhoz lojális.

Egyébként ami Nigert illeti, amikor Szeif-al Iszlám oda akart menekülni, az egyik öccse, az egykor profi futballista Szaidi már hónapok óta ott élt. A niameyi kormány Szaidinak humanitárius okokra hivatkozva védelmet adott, ám végül tavaly márciusban, még az országszakadás előtt kiadták Líbiának. Az ő sorsáról azóta sem tudni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.