Rendőrhalál miatt zúdul össztűz a miniszterre

Törvénytelenségeket leplezhet le Romániában egy motoros rendőr halálos balesete. Az ügy kapcsán a liberális ellenzék, Klaus Johannis államfő és több civil szervezet a belügyi tárcát is vezető miniszterelnök-helyettes lemondását követeli.

A tragédia október 20-án este történt, amikor a Gabriel Oprea konvoját felvezető motoros rendőr az esős időben egy munkagödörbe zuhant és életét vesztette. A baleset utáni első rendőrségi közlemény szerint a 28 éves Bogdan Gigina forgalomgyorsító tevékenységet végzett.

Csakhogy a sajtó kiderítette: a szerencsétlenül járt rendőr a belügyminisztert kísérő konvojhoz tartozott, és ezt megpróbálták eltitkolni, vélhetően azért, mert akkor és ott a miniszter nem lett volna jogosult rendőri felvezetésre. A román szabályozás szerint ugyanis a kormánytagok – a miniszterelnököt leszámítva – csak sürgős esetben utazhatnak konvojban.

Gabriel Oprea és száguldó autója. Lesz-e felelős?
Gabriel Oprea és száguldó autója. Lesz-e felelős?
Wiktor Dabkowski / AFP

A tárcavezető hétfőn szólalt meg először, és bár azóta többször is nyilatkozott, több kérdést nyitva hagyott. Köztük azt, hogy merre járt az ominózus kedd este, így lehetetlen eldönteni, törvényesen vett-e igénybe rendőrkonvojt. Mindenesetre ügyészségi vizsgálat indult, amelynek azt is ki kell derítenie, hogy az útburkolatot felbontó földgázszolgáltató megfelelően jelezte-e a munkagödröt, és szabályosan küldték-e ki a motoros rendőrt a zuhogó esőbe, a hideg miatt amúgy is csúszós útviszonyok közepette.

Rendőrségi források szerint Opreát rendszeresen konvoj szállítja nemcsak az otthona és a minisztérium között, hanem templomba vagy focimeccsre is. A Mediafax hírügynökség úgy tudja, hogy az év eleje óta Oprea mintegy ezerötszáz alkalommal vett igénybe rendőri felvezetést. Ilyenkor gyakran óránként 160-180 kilométeres sebességgel robognak.

A romániai Helsinki Bizottság és a SAR nevű civil szervezet szerdán a korrupcióellenes ügyészséghez fordult. Szerintük a miniszter visszaélt a tisztségével, tettei illetéktelen haszonszerzésnek minősíthetőek, amit a korrupciós bűncselekményről szóló törvény egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.