galéria megtekintése

Halálkamion: A per is Magyarországon lesz

0 komment

Harta Berta, Bécs

Azért kezdeményeztük, hogy Magyarország folytassa le az osztrák A4-es autópályán augusztus 27-én észlelt tömeghalál ügyében a büntetőeljárást, mert a hűtőkocsiba zárt 71 migráns (4 gyermek, 8 nő és 59 férfi) fulladása vélhetően­ már Magyarországon megtörtént – mondta el lapunknak Roland Koch, a burgenlandi államügyészség szóvivője. Hozzátette, az öt gyanúsítottat (négy bolgár és egy afgán férfit) Kecskeméten tartják előzetes letartóztatásban (a hatodikat Bulgáriában őrizték, ám néhány hete újra elengedték), és várhatóan

az eljárást is ott folytatják le ellenük.

Koch elmondta, a nyomozás mindkét országban folyik, Eisen­stadtban embercsempészet, aljas indokból elkövetett halálokozás és gyilkosság miatt vizsgálódtak nyomozók. Munkájukat a magyarországi eljárás idejére felfüggesztik, bizonyítékaikat átküldik Magyarországra. Az ügyet csak akkor fogják végérvényesen lezárni, ha idehaza megszületik a jogerős ítélet, amelyet végre is hajtanak. Arról még nincs döntés, hogy az embercsempészbanda további ügyei után melyik országban nyomoznak majd.

 

Válaszolt a bűnügy átadásának okát firtató kérdéseinkre a kismartoni ügyészség vezetője, Johann Fuchs is, hangsúlyozva:

semmi ok sincs feltételezni, hogy a magyarországi eljárás nem lesz korrekt.

Az osztrák hatóságok utoljára október végén tettek közzé jelentést a halottak azonosításáról, addig az Irakból, Afganisztánból, Iránból és Szíriából érkezett 71 emberből 54 személy kilétét sikerült felderíteni. Külföldi rendőri közvetítéssel Németországból, Spanyolországból és Svédországból kaptak az elhunytak rokonaitól vérmintát. Volt, aki postán küldött leletet, s olyanok is akadtak, akik iráni laboratóriumban csináltatták meg a szükséges próbát. A legidősebb áldozat 56 éves,

a legfiatalabb 10 hónapos volt.

A halotti bizonyítványt Nickelsdorfban állítják ki a hatóságok, a hozzátartozók többsége személyesen veszi át az iratokat.

A nickelsdorfi polgármester, Gerhard Zapfl közlése szerint az 54 azonosított holttest többségét már hazaszállították, ennek költsége személyenként átlagosan 3000-4000 euró volt. Egy iraki férfi maradványainak elszállításáért 5000 eurót fizettek a rokonok.

Helyszínelés Parndorf közelében
Helyszínelés Parndorf közelében
Heinz Peter Bader / Reuters

A világsajtó a szíriai Qamishliből származó kurd testvérpár, a 34 éves Husszein és a 21 esztendős Raman Khalil tragédiáját írta meg. Egy nappal a hűtőkocsiba szállásukat megelőzően még beszéltek telefonon az apjukkal, elmondták neki, hogy egy iraki csempész közvetítésével utaznak Magyarországról Ausztriába, fejenként 1600 euróért. Amint az apa a médiából értesült a tragédiáról, fényképeket küldött a fiai­ról az osztrák rendőrségnek, s leírta, hogy feltehetően milyen ruhát viseltek. Tíz nap múltán jött a sokkoló válasz: gyermekei a halálteherautón utaztak. Hazavitette a holttestüket, amiért összesen 6000 eurót kellett fizetnie.

Akiket nem sikerül azonosítani, azokat Parndorfban – ott találták meg a magára hagyott, lezárt teherautót – temetik el. Négy szírt – két szülőt és két gyermeket – Bécsben, a liesingi muzulmán temetőben helyeztek örök nyugalomra október elején. Azóta további kilenc ember maradványait helyezték el ott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.