Halálbüntetést kapott egy csecsemőkkel kereskedő kínai orvosnő

Csang Su-hszia (Zhang Shuxia) a szülők előtt betegnek hazudta a gyerekeket, hogy kórházban tarthassa és emberkereskedőknek eladhassa őket. Büntetését két évre felfüggesztették. Ez Kínában többnyire életfogytiglant jelent.

Csecsemőkkel kereskedett, ezért halálra ítélték Kínában azt a szülész főorvosnőt, aki hét újszülöttet ragadott el a szülőktől és adta el őket emberkereskedőknek. A Senhszi tartományi Vejnan város bíróságának ítélete szerint Csang Su-hszia (Zhang Shuxia) büntetését két évre felfüggesztették, ami a kínai joggyakorlat szerint életfogytig tartó szabadságvesztést jelent.

Csang a szülők előtt betegnek hazudta a gyerekeket, hogy kórházban tarthassa, majd emberkereskedőknek eladhassa őket. A 2011 novembere és 2013 júliusa eladott hét újszölött között egy ikerpár is volt. Az egyik eladott gyerek meghalt.

Csang minden vagyonát elkobozták, és eltiltották a közügyektől. Minden bűnét beismerte.

Az ügyre azután derült fény, hogy tavaly júliusban egy kismama gyanút fogott, és feljelentést tett. Az ő egészséges kisfiát később a szomszéd tartományban megtalálták, és visszakerült a családjához az ikerpár is. Az ügyben összesen kilenc gyanúsítottat vettek őrizetbe.

Nem hivatalos adatok szerint az eltűnt gyermekek száma Kínában évente akár több tízezer is lehet. Ennek hátterében elemzők szerint az ország családtervezési politikája, illetve a fiúgyermekek előnyben részesítése állhat. A kínai törvények szerint gyermekkereskedelemért öt évtől a halálbüntetésig terjedő büntetés szabható ki. A vevő legfeljebb három évi börtönt kaphat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.