Hajtóvadászat indul a zsidó terroristák után

A Sin Bet izraeli titkosszolgálat ma letartóztatta Meir Ettingert, akit kapcsolatba hoztak a múlt heti ciszjordániai gyújtogatással. Ebben zsidó szélsőségesek egy palesztin család házát gyújtották fel Duma faluban egy 18 hónapos baba halálát okozva.

A terrorakció után az izraeli kormány a zsidó terroristákra is kiterjesztette a korábban csak arabok esetében alkalmazott közigazgatási őrizetbe vétel intézményét. Eszerint a terrorizmussal gyanúsíthatók bírói döntés nélkül is letartóztathatók. Ettinger egyébként Meir Kahane rabbi unokája. Kahanét, aki az összes arab kiűzését követelte a Szentföldről, egy arab férfi lőtte le 1990-ben New Yorkban. Később kiderült, hogy a gyilkos kapcsolatban állt a később az al-Kaida nevében elkövetett terrorakciókban részes sejttel.

Ettingert jogerős bírói ítélet tiltotta el attól, hogy a megszállt palesztin területekre lépjen, a Sin Bet mégis ott tartóztatta le. A férfi blogján több részletet is elárult a „dombtetői fiúkról”. Ezek – állította – Izrael lerombolását akarják, hogy helyette az isteni törvények által irányított állam létesüljön. Ettinger szerint ez a csoport hajtja végre az arabok elleni megfélemlítő támadásokat.

A zsidó szélsőségesek eddig főleg verbális támadásokat indítottak az állam és vezetői ellen, a jelek szerint azonban áttérnek a terrorakciókra. Feltehetően így akarnak megakadályozni bármilyen megállapodást, amely alapján a telepeseknek ki kellene vonulniuk Ciszjordániából, izraeli szóhasználattal Júdeából és Szamáriából. A dombtetői fiúk nem lehetnek túl sokan, de számíthatnak a különböző mértékben szélsőséges telepesek rokonszenvére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.