Hajtóvadászat az elsüllyedt komp tulajdonosa után

Több ezer rendőr bevonásával folytatódik a hajtóvadászat Dél-Koreában egy üzletember után, aki a gyanú szerint annak a cégnek a tulajdonosa, amely az április kompbalesetben elsüllyedt, több száz diák halálát okozó hajót is üzemeltette.
Nagy erőkkel keresi a rendőrség Ju Bjung Unt, aki a rendőrség feltételezései szerint szintén felelős lehet a több száz halálesetért, hiszen az ő tulajdonában van a cég, amely a kompot üzemeltette, egyelőre azonban adócsalás és sikkasztás miatt körözik.

Mintegy hatezer rendőr rohant le szerdán egy anszengi templomot a férfi után kutatva, ugyanis amikor épp nem üzleti ügyeit intézi, Ju vallási vezetőként tevékenykedik. A BBC szerint a razzia idején több százan voltak a templomban, és ugyan blokádot építettek az épület köré, nem próbálták megakadályozni, hogy a rendőrök behatoljanak. A Jonhap hírügynökség szerint a hívek ülve demonstráltak az intézkedés ellen, ugyanis szerintük egyházuknak semmi köze a történtekhez.

Bár a 74 éves Jut nem találták a templomban, három személyt letartóztattak, akik a rendőrség feltételezései szerint segítettek megszökni az üzletembernek.

A Park Gün Hje elnök maga is felszólalt az ügyben, arra kérve a rendőrséget, hogy indítsanak országos hajtóvadászatot a férfi ellen. „Junak a bíróság előtt kell felelnie tetteiért" – mondta az elnökasszony. Az üzletembernek korábban már félmillió dolláros vérdíjat tűztek a fejére. A rendőrség azt is vizsgálja, hogy a cégén belüli korrupció nem vezethetett-e esetleg a biztonsági előírások elhanyagolásához.

A templomi razzia egy nappal azután történt, hogy kedden törvény elé állt Li Dzson Szeok, az elsüllyedt komp kapitánya. Li és a komp, a Sewol személyzetének három másik tagja ellen gyilkosság a vád, amiért akár halálra is ítélhetik őket. A személyzet kilenc tagját börtönbüntetést érő gondatlansággal, két másikat pedig azzal vádolnak, hogy elhagyták a süllyedő kompot. Ezért életfogytiglan jár. Ami a halálbüntetést illeti, Dél-Koreában az utolsót húsz éve hajtották végre.

Az áprilisi balesetben legalább 300-an vesztették életüket. Li közvetlenül a Sewol balesete előtt egy tapasztalatlan harmadtisztre bízta az irányítást. Ő túl gyorsan akart fordulni, ami miatt a komp felborult. Bár az utasok ezután azonnal felvették a mentőmellényt, a személyzet nem hagyta, hogy ugorjanak.

A kapitány szerint azért nem, mert ugrani veszélyes lett volna az oldalára borult kompról, ennek az állításnak a kis szépséghibája azonban, hogy az interneten keringő videófelvételek tanúsága szerint a személyzet több tagjához hasonlóan Li is menekülőre fogta a dolgot, alsónadrágban ült csónakba és hagyta magára az utasokat. A Sewol 476 utasából a dél-koreai parti őrség csak 172-t tudott megmenteni. Tizennégy utas hivatalosan még mindig eltűntnek van nyilvánítva, és keresik őket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.