galéria megtekintése

„Hagyjuk, hogy felépítsék Új-Damaszkuszt!”

43 komment


Dési András

Lehet „béna kacsának” gúnyolni, de még mindig gyorsabb és több globális hatalommal, befolyással bír, mint bárki más Európában – Ulrike Guérot így reagál azokra, akik szerint Angela Merkel német kancellár lényegében megbukott. S közel sem biztos, hogy 2016 második felében ő irányítja a szövetségi köztársaságot és a CDU-t.

A minap Budapesten járt politológus, a berlini Európai Demokrácia Laboratórium alapító-igazgatója nem tagadja zavartságát. A 2008-2009-ben kirobbant eurózóna-krízis idején erősen bírálta Merkelt, amiért lenyomta a német modellt az európai partnerek torkán. Most viszont úgy gondolja, a kereszténydemokrata politikus hozzáállása erkölcsi nagyságról tanúskodik és helyesen cselekszik. Lehetetlen ugyanis a német határt szögesdróttal lezárni, a görög szigetvilágot felfegyverzett tengeri rendőrséggel megvédeni, a menekültcsónakokat elsüllyeszteni.

Hogy Merkel megbirkózik-e a válsággal, ahogy azt hajtogatja? A Népszabadságnak nyilatkozó Guérot szerint vezető politikusok gyakran a szívüknek kedves dolgokba buknak bele. Így volt ez két szociáldemokrata kancellárral: a néhai Helmut Schmidttel, majd Gerhard Schröderrel. Az biztos, hogy a populista és bevándorlásellenes Alternative für Deutschland (AfD) komoly probléma, a felmérésekben a harmadik legerősebb párttá lépett elő, a CDU-nak előbb-utóbb döntenie kell, hogy bármilyen szinten is koalícióra lép-e velük.

 

Szintén eldöntendőnek nevezi Guérot azt is, hogy mit kell érteni az alatt, hogy megbirkózunk a menekültproblémával. Mindenkinek jut tető a feje fölé? Mindenkinek lesz szakképzettsége és állása? Mindenkiből jó adófizető, németül tökéletesen beszélő német lesz? A feszültségek főleg abból származnak, hogy a német társadalom alsó húsz százaléka érzi magát veszélyeztetve, nekik kell megküzdeniük az állásokért, a szociális lakásokért és jóléti juttatásokért az újonnan jövőkkel. Ebből biztosan nem fog semmi jó sem kisülni, ahogy a Wolfgang Schäuble (CDU) szövetségi pénzügyminiszter által felvetett, a menekültkérdést finanszírozni hivatott adóemelés is kivitelezhetetlen – tette hozzá Guérot.

Ulrike Guérot. Most kalapot emel Merkel előtt
Ulrike Guérot. Most kalapot emel Merkel előtt
EUSG.DE

Meghökkentő ötletekben nincs híján a politológus, aki szerint az Amerikát egykor meghódító telepesek példáját kellene követni. Ők saját egykori városaikat alapították újra a tengerentúlon, a menekülteknek hagyni kéne, hogy hozzák létre Új-Aleppójukat, Új-Damaszkuszukat. Érdekes módon az idei német országos építésztalálkozó mottója is úgy szól, hogy „Városokat a menekülteknek!” A libanoni és jordániai menekülttáborokban megfigyelhető, hogy azokból pár hónap elteltével szintén városok lesznek: először a családok, klánok költöznek össze, átnevezik az utcákat, elkezdenek kereskedni, majd sorra jelennek meg az urbanizációval együtt járó közösségi-kulturális intézmények.

A menekültvárosok kétség kívül elkülönülést, szegregációt jelentenek, de szociológiai értelemben az is a tolerancia egyik formája. Németországban sok migrációs hátterű fiatalnak sikerül feljutnia a „társadalmi liftre”, de ez nem jelenti azt, hogy mindenkit fel lehet emelni. Guérot fő kérdésnek azt tartja, hogy a nyugati társadalmak miként szervezik meg a kulturális-szociális másságot.

A migránsok jelentős részét kitevő fiatal, egyedülálló férfiakat a patriarchális társadalmakban úgy nevelték fel, hogy látták, miként bántalmazzák otthon anyáikat és lánytestvéreiket, mennyire lenézik az utcán úgymond „magukat mutogató, erkölcstelen nőket”. A kölni tömeges szexuális zaklatás ismétlődésének megakadályozásához minden büntetőjogi eszköz kéznél van, remélhetőleg a rendőri erők is levonták a szükséges következtetéseket. Érdekes, hogy a német nők védelmében fellépők jelentős része korábban egy szót sem szólt a müncheni Oktoberfesten rendszeres szexuális zaklatások miatt. Ugyanakkor a társadalmi vitához elengedhetetlen, hogy a muzulmánok is megszólaljanak: ők mit gondolnak Kölnről.

NÉVJEGY

Ulrike Guérot
1964-ben született a Rajna-vidéki Grevenbroichban. A Münsteri Egyetemen szerzett politikatudományi diplomát. Pályáját Karl Lamers (CDU) Bundestag-képviselő mellett kezdte, részt vett a mag-Európát felvető Lamers-Schäuble javaslat kidolgozásában. Számos európai és német agytröszt munkatársa volt. 2014 szeptemberében alapította meg Victoria Küpsch-sel Berlinben az Európai Demokrácia Laboratóriumot, amely egy mostaninál demokratikusabb, a polgárok nemzetállamokat meghaladó jogegyenlőségére épülő Európai Unió modelljét próbálja kikísérletezni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.