Emlékművek háborúja oroszok és lengyelek között

Oroszország a Lengyelország és közte fennálló, a háborús emlékhelyek védelmét szolgáló egyezség botrányos megsértésének minősítette, hogy utóbbi lebontott egy szovjet háborús emlékművet. Az oroszok felháborodásuknak adtak hangot szombaton, figyelmeztetve Varsót, hogy "a legsúlyosabb következményekre" számíthat.

Lengyelország egyike Oroszország leghangosabb kritikusainak a Krím félsziget 2014-es megszállásának kapcsán. A két ország viszonya egész történelmük során konfliktusokkal terhelt volt, amelyen a háborús emlékhelyek miatti vita valószínűleg tovább ront.  

A nyugat-lengyelországi Nowa Sól város hatóságai június végén bontották le a lengyel és a vörös hadsereg katonáinak bajtársiasságának emlékművét, mindössze némi törmeléket hagyva hátra.

"Az emlékmű hatalmas volt (több tonna cement), undorító, mindig mocskos a rozsdától, ami a belsejéből szivárgott a repedéseken át, mint a vér vagy a könnyek" - szemléltette a problémát a hét elején Facebook-oldalán Nowa Sól polgármestere, Wadim Tyszkiewicz.  

Az orosz minisztérium "barátságtalan megmozdulásként" jellemezte a lengyel lépést, ami "szándékosan és botrányosan" megsérti a két ország közötti 1994-es egyezményt.

"Varsónak meg kell végre értenie, hogy a Lengyelországban kitört "emlékművek háborújának" a legsúlyosabb következményei lehetnek, amiért a felelősség kizárólag a kezdeményező felet fogja terhelni"- áll az orosz külügyminiszter nyilatkozatában. 

"Az ember azt hihetné, hogy az emlékhelyeink meggyalázása a lengyel állami politika része" - panaszolja az orosz minisztérium.

Marcin Wojciechowski, a lengyel külügyminisztérium szóvivője a Reutersnek elmondta, hogy a Nowa Sól-i esetet nem tekintik az egyezmény megsértésének, mert az véleményük szerint csak a temetőkre vonatkozik. Oroszország álláspontja ezzel szemben az, hogy az összes háborús emlékműre értendő.

"Az emlékműveket érintő kérdések a helyi hatóságok hatáskörébe tartoznak" - mondja Wojciechowski. 

A varsói Skaryszewski parkban álló, 1944-ben elhunyt szovjet katonáknak állított emlékművet például rendszeresen lefújják festékkel, annak ellenére, hogy a varsói rendőrség fokozottan figyeli.  

A II. világháborút követően Lengyelország több, mint négy évtizedig volt orosz megszállás alatt. Az utolsó orosz katona 1993-ban, ötvennégy év után azután hagyta el az országot, hogy az első csapatok megtámadták az országot 1939-ban, két héttel a náci Németország támadását követően. 

Sok, ma már a függetlenségi harcért nemzeti hősként tisztelt lengyelt üldöztek vagy végeztek ki a szovjet hatóságok a háború után.

"Változnak az idők. Felnőttünk. Az oroszok rég elmentek" - mondja Nowa Sól polgármestere. "Nincs itt semmilyen különleges ideológia."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.