galéria megtekintése

Ha nem inge, ne vegye magára

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 07. számában
jelent meg.

Steiner Ildikó, TEL AVIV
Népszabadság

Véget érhet az „Izrablöff” és a munkaszüneti törvény körüli huzavona.

Egész héten dolgozunk, csak szombaton tudunk leugrani vásárolni – magyarázza szokásait egy tel-avivi trafik vásárlója, Jenny. Az üzletvezető, az Oroszországból idetelepült Oleg Markovits pedig úgy véli: egy demokratikus országban nem szabad megmondani, hogy ki mit csináljon.

Történelmi jelentőségű, ugyanakkor a közvéleményt erősen megosztó kérdésről beszélgetünk. Lehetséges ugyanis, hogy a zsidó államban a zsidó vallás alapvető parancsolata, a szombattartás megszegését állami szinten is jóváhagyják.

Már amennyiben a belügyminisztérium rábólint erre azt követően, hogy a tel-avivi városháza nemrég 19:6 arányban, hosszas viták után elfogadta a munkaszüneti törvény megváltoztatásának tervezetét. – A vallási törvények olyanok, mint egy ruha: aki akarja hordani, az hordja, aki nem, az meg nem – mondja Markovits.

 

Izraelben a pénteki és szombati nap a munkaszünet. Szombaton a tömegközlekedés is csak részlegesen üzemel, s az 1980-as törvény értelmében a boltoknak és üzleteknek is zárva kell tartaniuk. Ennek okát a tízparancsolat így magyarázza: „Hat napig dolgozzál, a hetedik nap pihenj”. A hetedik napot, a szombatot a zsidó vallásban bonyolult szabályrendszer övezi: munkának, azaz szombaton tilosnak tekintenek olyan hétköznapi tevékenységeket is, mint például a tömegközlekedés és az áram használata, vagy akár csak a pénz megérintése.

Izraelben azonban sokan nem vallásosak, s különösen ez a helyzet a gazdasági élet központjának tekintett, nyüzsgő Tel-Avivban. Itt a helybéliek csaknem 70 százalékát hidegen hagyja a szombat szentsége, mert abban csak kényelmetlen korlátozásokat vél felfedezni.

Cipőbolt Tel-Avivban. Szabad-e szombaton vásárolni?
Cipőbolt Tel-Avivban. Szabad-e szombaton vásárolni?
Reuters

A trafikos Markovitsnak jól jön, hogy október óta nem kell kifizetnie a nyitvatartásért kiszabott, alkalmankénti maximum 730 sékeles (36 500 Ft) bírságot. A boltosok, akiket megkérdeztünk, megerősítették: bár a törvénymódosítás végleges formáját a városháza hosszú hónapokon keresztül vitatta, a változás ténylegesen már az ősszel életbe lépett. Sokan már fél éve nem fizetnek.

A városatyák nem voltak egyszerű helyzetben. A polgármesteri hivatal a The Marker izraeli gazdasági napilap információja szerint 2008 és 2013 között összesen 18 725 alkalommal hajtott be bírságot, és ezzel összesen 10,7 millió sékeles (686 millió Ft) bevételre tett szert. Ez teljes bevételének 8 százaléka. A szép summáról nyilván nem akart lemondani, azonban a legfelsőbb bíróság tavaly júniusban mégis kényszerhelyzetbe hozta, és döntésre kötelezte.

A legfelsőbb bíróság ugyanis megelégelte az ún. „Izrablöfföt”, tehát a munkatilalmi törvény tömeges és sorozatos megsértését. A nagyobb üzletláncok (például a 24 órás nyitva tartású AM:PM) számára nem jelentett gondot a „napidíj” kifizetése, szemben a kisboltosokkal és a trafikosokkal.

Utóbbiak bevételét igencsak apasztotta a szombati bírság. E. Rubenstein bíró tehát választás elé állította a tel-avivi városházát: vagy mindenkinek megtiltja a nyitva tartást, vagy pedig a kicsik számára is egyenlő helyzetet teremt, és elengedi a bírságot.

A teljes zárva tartás valószínűleg közfelháborodást okozott volna a világias gondolkodású lakosság körében. Ezt márpedig egyetlen politikus sem lett volna hajlandó felvállalni, nehogy elveszítse emiatt a választóit. A polgármester, Ron Huldai azt mondta a törvénymódosításról, utalva a cionizmus budapesti születésű atyjára: „az segíteni fog megvalósítani Herzl álmát a szabad zsidó országról”.

Már amennyiben a belügyi tárca jóváhagyja. Ez közel sem vehető biztosra, mivel a tel-avivi tervezet szembemegy az országos törvénnyel. Ám bárhogy alakuljon is az ügy, marad még a tengerparti nagyvárosban pár üzlet, amely továbbra is zárva tart szombaton. Ahogy az A. K. Market üzletvezetője, Jákób mondja: „a szombat nem lehet pénz kérdése: ilyenkor pihenni kell”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.