Ha lesz kormány Irakban, az USA odavág

Kérészéletűre sikerült az új iraki parlament első ülése kedden, miután egy rövid szünet után a szunnita és kurd képviselők jelentős része nem tért vissza az ülésterembe.
Megfelelő létszám híján – a 250 megjelent képviselőből kilencven távolmaradásával tüntetett – a kormányalakítás ügyében sem sikerült előrelépni. – Sürgős ügy miatt kell elhalasztani az ülés folytatását – idézte a CNN a levezető korelnököt, Mahdi al-Hafidot, aki azonban arról nem beszélt, hogy pontosan milyen sürgős ügy miatt napolták el a tanácskozást. Pedig fontos (személyi) kérdésekben kellene mielőbb dönteni. Irak síita vallási vezetője, Ali al-Szisztani nagyajatollah sürgette a törvényhozóknál, hogy még a parlament ülése előtt egyezzenek meg egy új államfő, miniszterelnök és parlamenti elnök személyében, ám felszólítása süket fülekre talált.
Az iraki parlament tagjai a Koránból olvasnak fel.

A legfőbb akadályt változatlanul Núri al-Maliki kormányfő jelenti. Bár a legtöbben a síita politikust tartják felelősnek az Irakban kialakult helyzetért, a többi között a szunnita szélsőségesekből álló, és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattól függetlenedett Iraki és Levante Iszlám Állam (ISIS) katonai offenzívájáért, Maliki ragaszkodik a kormányfői poszthoz. Bizonyos szempontból joggal, hiszen az ő pártja rendelkezik a legnagyobb frakcióval az iraki törvényhozásban.

– Sok mindenről kellene beszélnünk, de a legfontosabb Irak biztonságának és stabilitásának helyreállítása – hangoztatta az AP szerint Hafid, aki a legnagyobb veszélynek a közel-keleti ország szétesését nevezte. Az ISIS még június elején indított nagyszabású offenzívája eredményeként a dzsihádista fegyveresek Észak-, és Nyugat-Irak jelentős részét az ellenőrzésük alá vonták, majd a hétvégén kikiáltották kalifátusukat. Ennek politikai és vallási vezetője, azaz kalifája az ISIS első embere, Abu Bakr al-Bagdadi lett.

Az ISIS kalifája
Fotó

Új iraki kormányra már csak azért is szükség lenne, mert amerikai sajtóértesülések szerint Washington csak a nemzeti egységet megtestesítő – értsd a szunnita és kurd érdekeket jobban figyelembe vevő – bagdadi kabinet megalakulása után lesz hajlandó légicsapásokat intézni az ISIS állásai ellen. A Pentagon mindenesetre bejelentette, az iraki hadsereg megsegítésére küldött háromszáz tanácsadó és kommandós-specialista mellett további háromszáz katonát vezényelnek Bagdadba az ottani amerikai nagykövetség, illetve a bagdadi repülőtér védelmének megerősítésére.

Az újabb erősítés helikoptereket és pilóta nélküli felderítőgépeket is magába foglal.

Az iraki válság súlyosságát jól kifejezi, hogy az ENSZ iraki terepen dolgozó missziójának (UNAMI) adatai szerint júniusban több mint 2400-an vesztették életüket erőszakcselekmények következtében. Ez több mint a kétszerese a májusi fekete statisztikának: azok szerint egy hónappal korábban 980 polgári személy és egyenruhás lett az erőszak áldozata – írta a Reuters.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.