galéria megtekintése

Ha felszedték az aknákat, indulhatnak a tankok

4 komment


Miklós Gábor

Egyes nyugati források szerint Törökország napokon belül offenzívát indíthat az Iszlám Állam észak-szíriai pozíciói ellen. A cél egy ütközőzóna létrehozása lenne. Kérdés azonban, hogy az oroszok megakadályozzák, vagy elnézik, ha a török hadsereg benyomul Szíria egy részébe.

Elvben minden nagyhatalom békét sürget, mégis egyre inkább nemzetközivé válik a szíriai polgárháború. Csütörtökön orosz katonákat vezényeltek Kamisli nemzetközi repülőterére. A szíriai város Nusaybin török határvárossal van átellenben. Már hosszabb ideje arról érkeznek hírek, hogy az Iszlám Állam (IS) terrorszervezet, a damaszkuszi rezsim és a szíriai kurd fegyveres erők rendre összecsapnak a városban. A harcok áldozatai – valamennyire résztvevői is – az itt élő szír keresztények. Az orosz katonai jelenlét célja az lehet, hogy elrettentse a török hadsereg küszöbönálló invázióját.

A lehetséges támadásról a Stratfor amerikai katonapolitikai-hírszerzési elemzőközpont számolt be honlapján. Az elemzés szerint a törökök régóta készülnek a katonai akcióra, s arról mostanra hallgatólagos orosz–amerikai megállapodás is születhetett. A törökök nyolcvan kilométer szélességben és harminc kilométer mélyen nyomulnának be szíriai területre, Dzsarabulusz városkánál. A határváros túloldalán a törökök napok óta szedik fel a korábbi évtizedekben elhelyezett aknákat – jelezte a Stratfor, helyi informátorokra hivatkozva. Azt is tudni vélik, hogy az oroszok megígérték: nem akadályozzák a hadműveletet, amíg a törökök nem próbálják a zónát kiterjeszteni a Földközi-tengerig.

 

Sok elemző feltételezi, hogy Ankarának elege van a megszilárduló észak-szíriai kurd autonómiából, a Népi Védelmi Egységek nevű kurd gerillahaderő sikereiből. Korábban is ellenük játszottak, közvetve még segítették is az IS-t a Kobane város körüli csatában. A török kormány nem akar semmiféle kurd önállóságot Szíriában, mivel úgy vélik, hogy a szíriai kurd szervezet csupán a törökországi szeparatista Kurd Munkáspárt (PKK) leányvállalata. Délkelet-Törökországban most hatalmas PKK-ellenes műveletet folytatnak, és szeretnék elvágni a gerillákat a szíriai hátországtól is. Jellemző, hogy Ahmet Davutoglu miniszterelnök épp csütörtökön jelentette ki, hogy a szíriai béketárgyalásokba nem lehet terroristákat – értsd a kurd gerillákat – bevonni.

Egy másik oka lehet az inváziónak, hogy lezárja az IS előtt a ma még nyitott határszakaszt, amelyen keresztül a terroristák anyagi és emberutánpótláshoz jutnak, s csempészhetik a lopott kőolajat. Törökországot (és elnökének családját) korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök vádolta meg azzal, hogy részese ennek a jól fizető üzletnek. Erdoganra nagy a nyomás amerikai oldalról is. Ráadásul az IS múlt heti isztambuli merényletével hadat üzent Törökországnak, s ez már az ottani iszlamista kormányzatnak is sok volt. A hírek szerint tizennyolcezer török katona sorakozott fel harckocsikkal a szíriai határ mentén, s csak az aknamentesítés befejezésére várnak.

A jelek szerint az oroszok arra törekednek, hogy megóvják Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének jelenlegi állásait. Mind több hír van arról, hogy Irán és a Hezbollah támogatásával Nyugat-Szíriában kis „butikállamot" építgetnek szövetségesüknek. A törökök és a szaúdiak ellenben „Szunnisztánt" állítanának fel a szunnita felkelők uralta régiókból.

A Stratfor szerint Aleppótól északra három irányból is támadják az IS uralta területet. A szíriai kurd gerillák keletről, átlépve az Eufrátesz folyót, az IS ellenőrzése alatt lévő Manbidzs városhoz közelítenek. Délről al-Aszad erői orosz légitámogatással támadnak, míg keletről a törökök támogatását bíró dzsihadista felkelők, a Mare Hadműveleti Központ akarja elfoglalni az IS területeit.

Könnyen előfordulhat, hogy az Iszlám Állam kénytelen lesz kivonulni a térségből, ám akkor a különböző felkelő csapatok között törhet ki harc a fegyverekkel már most túlzsúfolt határzónában. A különböző osztagok a térségben jelen lévő, s ott hatalmi ambíciókat tápláló hatalmak – Oroszország, Irán, Szaúd-Arábia, Egyesült Államok, Törökország – támogatásával és megbízásából harcolnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.