Gyurcsány még Putyinnal vacsorázgat

Magánjellegű vacsorán fogadta Moszkvában az orosz kormányfő Gyurcsány Ferencet. A találkozóra alig három nappal azután került sor, hogy Vlagyimir Putyin - orosz értékelések szerint "futólag" - találkozott Orbán Viktorral, az Egységes Oroszország párt szentpétervári ülésén, ahol a Fidesz elnöke az Európai Néppárt alelnökeként volt jelen.

"Az állam- és kormányfők egy részével olyan közvetlen, emberi kapcsolatom alakult ki, amely túlmutat a korrekt politikai partnerségen" - mondta lapunknak a korábbi magyar miniszterelnök az ukrán ételeket felszolgáló moszkvai étteremben megejtett két órás keddi találkozóról, amely Gyurcsány szavai szerint már szeptember óta tervben volt.

"A találkozó magánjellege miatt illetlenség lenne róla többet mondanom" – mondta a szocialista politikus, hozzátéve, hogy a feleségeikkel közösen elfogyasztott vacsorán a személyes témákon túl általánosságban érintették a két ország kapcsolatát, konkrét kérdésekről nem esett szó. Gyurcsány szerint Putyinnal a második világháború után a Szovjetunióba került sárospataki könyvek hazahozatalát rendező vita óta alakult ki olyan kapcsolat, amelyben "emberileg is jobban respektálják" egymást. A politikus hangsúlyozta: a magántalálkozónak nincs kormányzati jelentősége.

A volt magyar kormányfő elmondta, hogy hasonló, baráti kapcsolata Tony Blair korábbi brit miniszterelnökkel vagy a volt horvát kormányfővel, Ivo Sanaderrel széles körben ismert.

Lapunk kérdésére, hogy az orosz fél számol-e a magyar-orosz kapcsolatok átalakulásával, amennyiben a Fidesz kerül kormányra jövőre, Gyurcsány kijelentette: "Annak alapján, amit módomban állt megismerni Orbán Viktor szentpétervári találkozójáról, úgy vélem, Orbán Viktor számára jobb, ha nem kommentálom a kérdést, ezt tartom a legelegánsabbnak."

Azt azonban elmondta, hogy véleménye szerint Bajnai Gordon kormánya jól él a magyar-orosz kapcsolatok elmúlt hét évben szerzett értékes politikai örökségével. "A folyamatot még Medgyessy Péter kezdte el" - jegyezte meg elődjéről Gyurcsány, hozzátéve, hogy a következő fél évben még biztosan lesz a magyar kormánynak hivatalos magas szintű találkozója Moszkvában.

"Ténykérdés, hogy ma a világ Európán kívüli három hatalmi központja az Egyesült Államok, Oroszország és Kína. Magyarország számára a szövetséges és barát az Egyesült Államok, de Oroszországgal és Kínával is szoros partneri kapcsolatot kell kiépíteni, akkor is, ha nem mindenben értünk egyet velük, mert ez Magyarország érdeke" - vélekedett a márciusban lemondott volt miniszterelnök.

Bár az informális kapcsolat fenntartása nem szokatlan a posztjukról távozó politikusokkal, az kevésbé megszokott, hogy egy ilyen találkozóról készült fénykép felkerüljön az orosz kormányfő hivatalos honlapjára, ahogyan ez Gyurcsány esetében történt. (Hasonló fotó nem jelent meg Orbán és Putyin szombati találkozójáról.)

Az is érdeklődést váltott ki, hogy a vacsorán jelen volt az orosz kormányfő felesége, Ljudmilla Putyina, aki hosszabb ideje szinte soha nem jelenik meg férje oldalán hivatalos alkalmakkor. Úgy vélik, Ljudmilla Putyina részvétele a vacsorán összefügghet azzal, hogy személyes ismeretség fűzi Dobrev Klárához, aki korábban egy gyermekkönyvtárakkal foglalkozó, Putyina védnökségével rendezett kiállításon a meghívottak között volt. Gyurcsány feleségével Moszkvában múzeumokat, kiállításokat tekint meg, egyebek között szándékukban áll megnézni az egykor igen fényűzően megépített moszkvai metró néhány nevezetesebb állomását.

 

Az orosz kormányfő egy moszkvai ukrán étteremben látta vendégül volt kollégáját.
putyin gyurcsány vacsora
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.