Gyurcsány utódját is Pozsonyba várják

A magyar kormányfő meghívása hivatalos szlovákiai látogatásra továbbra is érvényes, vagyis Pozsonyba várják Gyurcsány Ferenc utódját – mondta Miroslav Lajcak szlovák külügyminiszter a pozsonyi búcsúlátogatáson tartózkodó Göncz Kingának, elhessegetve a Pátria Rádió és az anyanyelvhasználattal kapcsolatos magyar aggályokat.

Szlovákia és Magyarország között minden szinten egyre intenzívebb a párbeszéd, amelynek köszönhetően javultak a kapcsolataink. Ezt igazolja elsősorban a házelnökök találkozója, a két ország parlamenti bizottságainak együttes ülése is, de a mi gyakori konzultációnk is – vélekedett Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter, aki szerdán Pozsonyban tárgyalt magyar partnerével, Göncz Kingával, aki ebben a tisztségében búcsúlátogatásra érkezett Szlovákia fővárosába.

Budapesti vendége egyetértett ezzel az értékeléssel, ugyanakkor rámutatott arra, hogy számos olyan jelenséget tapasztaltak északi szomszédunknál, amelyek aggodalmat keltettek, vajon a szlovákai magyarsággal jogállásával kapcsolatos status quo megmarad-e. Példaként a Pátria Rádióval kapcsolatos gondokat és a tervezett szlovákiai államnyelv-törvénnyel kapcsolatos fenntartásokat említette.

Pozsonyi vendéglátója erre azt felelte, hogy a szlovák közrádió magyar adásával kapcsolatos jelenlegi gondok műszaki jellegűek. – Április végéig a magyarok lakta nyugat-szlovákiai régióban, júniusban pedig a kelet-szlovákiai térségben is megoldódnak ezek a problémák. Az államnyelvtörvény módosítása pedig nem szűkíti a szlovákiai nemzetiségiek hivatalos nyelvhasználatának jogát, ennek ellenére még a jogszabály parlamenti megvitatása és jóváhagyása előtt hajlandók vagyunk erről konzultálni magyarországi partnereinkkel is – válaszolta a szlovák diplomácia vezetője.

Lajcak a tárgyalásokat követő nemzetközi sajtótájékoztatón is megismételte, hogy a magyarországi személycserék nem befolyásolják a két ország kapcsolatát. Bejelentette azt is, hogy a magyar kormányfő meghívása hivatalos szlovákiai látogatásra továbbra is érvényes, vagyis Pozsonyba várják Gyurcsány Ferenc utódját.

Mindkét külügyminiszter fontosnak nevezte a két ország energetikai rendszerének összekötését, a regionális gazdasági együttműködést, többek között az Ipoly-hidak felújítását és a kassa-miskolci gyorsforgalmi út mielőbbi megépítését. Ezekre a projektekre közös pályázat révén szeretnének uniós forrásokhoz jutni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.