Kitört a balhé Gyurcsány londoni kampányfellépésén

A Demokratikus Koalíció elnöke egy londoni kocsmában találkozott magyar munkavállalókkal, hogy a népszavazástól való távolmaradásra kérje őket és hazai családtagjaikat. Nem mindenki látta szívesen.

Éles szóváltással kezdődött Gyurcsány Ferenc kampányfellépése Londonban csütörtök este. A volt kormányfő, a DK elnöke a Facebookon hívta meg egy kötetlen beszélgetésre a kint dolgozó magyarokat. A Viktória pályaudvar mellett lévő kocsmában, a Brass Monkeyben körülbelül százan meg is jelentek, abban a pillanatban azonban, amikor a DK elnöke valamivel este nyolc előtt megkezdte rövidnek szánt bevezetőjét, két, magát nemzeti érzelműnek valló szélsőséges fennhangon számon kérte, hogyan vette magának a bátorságot a londoni fellépéshez. A zsúfolásig megtelt helyiségben szóváltás tört ki Gyurcsány hívei és az ellenzéke között. A volt miniszterelnök először megpróbált gyorsan véget vetni a vitának, majd amikor belátta, hogy ez nem megy, a bárpulthoz visszavonulva várta, hogy elcsituljanak a kedélyek. A két zavarkeltőt, egy kopasz és egy kapucnit viselő férfit végül rendőrök vezették ki a kocsmából.

Forrás: Gyurcsány Ferenc Facebook-oldala

Amikor Gyurcsány végül ismét szóhoz jutott, elmondta, azért jött Londonba, hogy rábeszélje az itt dolgozó magyarokat, sem maguk, sem otthon maradt családtagjaik és barátaik ne vegyenek részt az október 2-i népszavazáson. A politikus szerint a referendum kizárólag a Fidesz hatalmi érdekeit szolgálja, célja pedig az, hogy  félelmet keltsen, illetve felhatalmazást adjon Orbán Viktornak az Európa-ellenes politikájához. Kifejtette, nem szabad veszélybe sodorni a szabad mozgást, és óvott attól, hogy az emberek bezárkózzanak. „No-go zónát" nem talált Londonban – tette hozzá –, azt viszont észlelte, hány nemzet leszármazottai élnek konfliktus nélkül egymás mellett a brit fővárosban.

Gyurcsány hangoztatta, hogy kampánya nem pártpolitikai érdekeket szolgál. Meg akarja értetni, hogy az EU-csatlakozás volt a legjobb, ami Magyarországgal történhetett, és az együttműködés folytatása nemzeti érdek. A népszavazás már csak azért sem szólhat a menekültekről, mert ez nem reális probléma, a migránsok csak átutaznak az országon.

Néhány megjelenttel folytatott beszélgetésünkből amúgy az derült ki, hogy sokan rokonszenveznek a DK „karizmatikusnak" nevezett elnökével. Egyikük, Tóth Attila például elmondta, Gyurcsány „nem érdemelte meg az őszödi beszéd utáni meghurcoltatást". A fiatalember – , aki szakácsként dolgozik egy aylesbury-i étteremben – és a menyasszonya egy politikai változást követően azonnal hazatérne. Elárulták, hogy ők is félelemkeltést érzékelnek a népszavazás mögött. A hosszú távra berendezkedett, brit férjjel és állampolgársággal rendelkező Veronika arra akarta buzdítani Gyurcsányt, hogy „ne adja fel küzdelmét", hiszen ő az egyetlen, akitől a Fidesz tart.

Beszéde után Gyurcsány egyébként igyekezett mindegyik asztalhoz odaülni némi kötetlen beszélgetés kedvéért. Október 1-én, a népszavazás előestéjén a volt miniszterelnök lesz a BBC Newshour című műsorának a vendége.

A DK elnöke a Facebookon később posztolt egy bejegyzést, amelyben a következőket írta a balhéról : „A találkozó elején három ember iszonyatosan hangoskodott. A többi magyar a londoni nagykövetség munkatársait ismerte fel bennük. Amikor felismerték őket, megszégyenülve, sietve távoztak.” 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.