galéria megtekintése

Gyűlöli az elnök azokat a nőket, akiknek nem tetszik a férfiuralom

3 komment


Miklós Gábor

Egyetlen muzulmán család sem alkalmazhat születésszabályozást – mondta egy tévébeszédében a török elnök, aki arra ösztönözte a nyolcvanmilliós ország családjait, hogy legyen legalább három gyerekük.

A bejelentést az elemzők úgy értékelték, hogy Recep Tayyip Erdogan, aki eddig az ország politikai és jogi normáit akarta főleg a maga konzervatív muzulmán elvárásaihoz igazítani, most a családok feletti totális ellenőrzést is megvalósítaná.

Az államfő és pártja azonban nem elégszik meg a maga családi ideáljának hirdetésével (Erdoganéknak négy felnőtt gyerekük van), hanem olyan törvényhozást is előkészít, amely jórészt felszámolja a nők és gyermekek jogait. Erdogan pár hete jelentette be: a nőknek „török típusú” jogokat akar. Mit jelenthet ez? Az elnök pártja, az Igazság és Fejlődés párt (AKP) fél éve előterjesztett egy félezer oldalas dokumentumot a szükséges jogi lépésekről.

Az egyik cél a válások visszaszorítása lenne, pedig Törökországban sokkal kevesebb házasság bomlik fel, mint más iszlám államokban. Nehezítenék a válást, mivel kötelező közvetítőket kellene igénybe venni hozzá – ezek pedig a vallásügyi hivatal munkatársai lennének. A házasságkötés eddig 18 éves alsó korhatárát leszállítanák 15-re, és bevezetnék, hogy a kiskorú lány erőszaktévője megúszhatja a börtönbüntetést, ha feleségül veszi az áldozatot, s pár évig nincs bizonyíték az erőszakra. Az AKP nőijog-értelmezését zavarja a családon belüli erőszak büntethetősége is. A tervezetben csak egyszer esik szó női menedékekről, az áldozatokat és a tetteseket pedig közvetítőkkel akarják „elterelni” a bíróságtól. A nők ezentúl nem tehetnének panaszt a legközelebbi rendőrségen, hanem hosszú utazással jutnának el a családi erőszak ügyében eljáró bizottságokhoz. Csökkenteni akarják a válás utáni tartásdíjfizetés idejét és összegét is.

 

A születésszabályozás kérdése Recep Akdag egészségügyi miniszter szerint már „történelem” Törökországban, s azért vált aktuálissá, mert az ország elöregedik. Ő egyébként – mondta – nem kényszerítené több gyerek vállalására akaratuk ellenére a családokat.

Merve Büyüksarac (balról a második) 2006-os török szépségkirálynő nem alkalmazkodott az elnök normáihoz.

A nők szabad választási jogainak, testükkel való rendelkezésének és védelmének visszaszorítása együtt jár általában az emberi és polgári jogok korlátozásával Törökországban. Ott és a Közel-Kelet más országaiban mindennaposok az úgynevezett „becsületgyilkosságok”. Az ok a család normáitól való eltávolodás, nyugatias öltözködés, a család által elrendezett házasság, az engedelmesség megtagadása. Az ilyen viselkedés „szégyent hoz” a patriarchális családra. Ezekről többnyire akkor értesül a világ, amikor nyugati országokban élő törökök, kurdok, arabok követik el, de Törökországban sokkal gyakoribbak.

Erdogan fordulatot akar, amelyben a nők önállósága csökken, és helyreáll a patriarchális családi rend. Ő természetesen csak azokat a nőket gyűlöli, akik nem alkalmazkodnak ezekhez a normákhoz. Mint például Merve Büyüksaracot, Törökország 2006-os szépségkirálynőjét. A modell két éve Instagram-oldalán megosztott egy Erdoganról szóló szatirikus verset. 14 hónap és 17 nap börtönbüntetésre ítélték első fokon, amire ő kijelentette, hogy megrendült a hite az igazságszolgáltatásban.

Női áldozatok

2010 és 2015 között 1100-nál több nőt gyilkoltak meg családtagjaik, leggyakrabban a férjek és barátok Törökországban. Az idei első négy hónapban 65 áldozatról számolt be a török sajtó.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.