Gyűjtőakció hűségvoksokért

Három percre volt szüksége a legnagyobb brazil parlamenti párt, a Brazil Demokratikus Mozgalom Pártja (PMDB) vezetőségének ahhoz, hogy eldöntse, kilép a kormánykoalícióból. A határozat értelmében a PMDB lemond hat minisztere és minden más kormányzati tisztséget betöltő képviselője. A lépés súlyos helyzetbe hozta a korrupciós botrány sújtotta, valamint a gazdaság hanyatlása miatt sokat támadott államfőt, Dilma Rousseffet, valamint pártját, a Munkáspártot (PT). Rousseff ellen büntetőjogi felelősségre vonást, impeachmentet is kezdeményezett az ellenzék, mert azzal vádolja, hogy a 2014-es elnökválasztás előtt az újrázás érdekében a költségvetési törvény megsértésével növelte az állami kiadásokat.

Az 513 tagú parlamenti alsóházban a 171 képviselő támogatására van szüksége az impeachment megakadályozásához. Az elnök tanácsadói szerint közel száz voks már megvan, még nyolcvanat kell „összekalapozni". Ha ez nem sikerül, és a honatyák legalább kétharmada igent mond a javaslatra, a felsőházban az egyszerű többség is elég a felelősségre vonás megindításához. Akkor Rousseffet felfüggesztenék hivatalából, ügyvivő államfővé az alelnöki posztot betöltő PMDB-vezető, Michel Temer lépne elő.

A korrupciós botrány azonban vezető PMDB-tisztviselőket is érinthet – emlékeztet a Reuters, bár a Rousseffnek most hátat fordító párt is felelős a válságért, így azért, hogy tavaly 3,8 százalékkal esett vissza a gazdaság teljesítménye. Vagyis az impeachment még nagyobb politikai zűrzavart okozna, méghozzá négy hónappal a Rio de Janeiró-i olimpia kezdete előtt.
A kaotikus állapotok egyelőre nem fenyegetik a játékokat. – A kormányt sújtó politikai válság nincs hatással az olimpiai előkészületekre – mondta lapunknak Sheila Machado De Assis Ferreira, a Riói­ Olimpiai Bizottság sajtófelelőse. Eduardo Paes, Rio főpolgármestere úgy látja: a brazilokról kialakított negatív kép miatt az emberek nem hiszik el, hogy minden időben elkészül. Pedig a hivatalos adatok szerint a létesítmények nagy része készen, illetve befejező fázisban van.

Paes főpolgármester igyekezett az olimpiával kapcsolatos más aggodalmakat is eloszlatni. A fokozott rendőri-katonai készültség miatt szerinte nem kell biztonsági kockázatoktól tartani. Az O Globo hírcsatornának azt magyarázta: a Zika-vírus „nem olimpiai­ probléma", augusztusban a hűvösebb időjárás miatt kisebb veszélyt jelentenek a szúnyogcsípéssel terjedő betegségek. Szerinte az a fontos, hogy az olimpia milyen örökséget hagy maga után, tud-e profitálni belőle a több mint hatmillió lakosú metropolisz. A tervek szerint az Olimpiai Park létesítményeit a játékok után a lakosság javára hasznosítanák. A Jövő Arénáját – a kézilabda és a csörgőlabda nevű paralimpiai sportág helyszínét – lebontanák, az építőanyagokból négy iskolát húznának fel. Az olimpiai uszodát pedig hasonlóképpen alakítanák át – méghozzá iskolai tornatermekké.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.