galéria megtekintése

Győztesből pária

1 komment


Körösi Ivett

A választások csak mélyítették a válságot, senki nem akar koalíciót a Néppárt vezetőjével.

Si, Podemos! (Igen, képesek vagyunk rá!) – üvöltötték az emberek boldogan, miközben arra vártak, hogy a győztes szóljon hozzájuk. Az emelvényen azonban nem Pablo Iglesias, a radikális baloldali Podemos vezetője jelent meg – akiről még vasárnap este is azt mondták, hogy Spanyolország új kormányfője lehet –, hanem a Néppárt (PP) első embere, Mariano Rajoy ügyvivő miniszterelnök.

Mariano Rajoy. Mindenkivel lepaktálna a kormányfői posztért
Marcelo Del Pozo / Reuters

A fél éven belül második alkalommal megtartott parlamenti választásokat ugyanis a PP nyerte. Az igazi meglepetést azonban a Podemos és a baloldali pártok alkotta koalíció, az Unidos Podemos szereplése okozta: minden közvélemény-kutatást, sőt a vasárnap este nyilvánosságra hozott exit poll eredményeket meghazudtolva nem ők, hanem a Spanyol Szocialista Párt (PSOE) végzett a második helyen. A fél éve üstökösként ragyogó centrista kispárt, a Ciudadanos (C’s) a negyedik lett. Turbulens idők várnak Spanyolországra is, hiszen a hat hónapos bénultság után hasonló helyzet állt be, mint tavaly decemberben. Távoli álomnak tűnik a kormányalakítás: a Néppárt messze van a 176 mandátumos parlamenti többségtől. Ennél is nagyobb baj, hogy a PP korrupciós botrányai miatt „leszerepelt” Mariano Rajoyjal nem akar szövetséget kötni senki, pedig ő azt ismételgeti, hogy nyitott a tárgyalásra. Rajoy kész tovább vezetni az országot. Épp ez az, amit a Néppárt potenciális szövetségesei nehezményeznek. Rajoy leginkább egy német típusú nagykoalíciónak örülne a szocialistákkal, ám Pedro Sán­chez PSOE-vezér hétfőn világossá tette, hallani sem akar erről.

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
Faképnél hagyva
Vélemény
Ha

Az Unidos Podemos vártnál gyengébb szereplése miatt az esélyesnek tartott baloldali koalíció – a szocialistákkal és más kis pártokkal kiegészülve – sem tud többségi kormányt alakítani. Vasárnap nem ért véget a mérkőzés, csak új menet kezdődött.

Koalíciós matematika – 176 a bűvös szám

PP (137) + PSOE (85): a Néppárt és a szocialisták nagykoalíciójával meglenne a parlamenti többség a stabil kormányzáshoz. A szocialisták vezetője, Pedro Sánchez nem támogatja Rajoyt.

PP (137) + Ciudadanos (32) + jobboldali nacionalista kis pártok (6): a Néppárt bízik benne, hogy megszerzi a jobbközép Ciudadanos támogatását. Így is csak 175 mandátumuk lenne, eggyel kevesebb, mint amennyi a parlamenti többséghez kell.

PSOE (85) + Unidos Podemos (71) baloldali nacionalista kis pártok + baloldali kis pártok (19): ez a kevés olyan lehetséges szövetségek egyike, amelyben mindenki hajlandó együttműködni a másikkal, a gond csupán az, hogy 175 mandátummal nincs parlamenti többségük.

PSOE (85) + Unidos Podemos (71) + Ciudadanos (32): bár e koalíciónak meglenne a parlamenti többsége, a Podemos vezetője korábban kijelentette: nem kívánnak együttműködni a Ciudadanosszal, mert úgy vélik, a párt a megszorítások folytatása mellett van.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.