Gyilkosságot emlegetnek a dél-koreai kompbaleset kapcsán

Park Gün Hje elnök asszony szerint a szerdán oldalára fordult és elsüllyedt Sewol kapitányának és társainak polgári és büntetőjogi felelősséget is kell viselniük a történtekért.

Gyilkossághoz hasonlít, amit műveltek – nyilatkozta hétfőn Park Gün Hje dél-koreai elnök asszony a szerdán történt kompbalesetről, amelynek eddig hivatalosan 64 halottja és 238 eltűntje van. A hajó kapitányát, Li Dzson Szeokot már pénteken  letartóztatták két tiszttel együtt, hétfőn pedig még három tiszt és egy gépszerelő csuklóján kattant a bilincs. Park bejelentése szerint Lire és társaira polgári és büntetőjogi felelősségre vonás is vár. A kapitány ellen többek között gondatlanság és a tengeri jog megsértése a vád, amiért egy tapasztalatlan harmadtisztre bízta a komp, a Sewol irányítását. Ez a harmadtiszt nem ismerte az útvonal menti vizeket, a baleset pedig akkor következett be, amikor ő állt a kormánynál.

Az északi Incseonból a déli Dzsedzsu szigetére felé tartó  komp a 14 órás út vége előtt három órával borult fel. Négyszázhetvenhat utasának a nagy része – 339-en – egy gimnázium diákja vagy tanára volt Szöul egyik elővárosából, Anszanból.

A 146 méter hosszú, 6825 tonnás Sewol valószínűleg egy túl gyorsan bevett kanyar miatt borult fel és kezdett el süllyedni. Lit és a személyzetet Az áldozatok hozzátartozói azzal vádolják, hogy a borulás után nem adott engedélyt a komp elhagyására a már mentőmellényt öltő utasoknak, hanem maradásra utasította őket. Li – aki a letartóztatásakor „Dél-Korea népétől” kért bocsánatot a balesetért – ezt azzal indokolta, hogy túl veszélyes lett volna a vízbe ugrani az oldalára dőlt kompról, mert az embereket elsodorták volna az áramlatok.

A 69 éves kapitányról vasárnap előkerült egy négy évvel ezelőtti promóciós videófelvétel. Ezen azt mondta, a komp az utazás legbiztonságosabb formája mindaddig, amíg az utasok követik az irányítás parancsait. Szerdán Li a tisztek többségével együtt a baleset után azonnal elhagyta a Sewolt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.