Gyilkossággal vádolják a 'zsoldikat'

Az iraki megszállás legnagyobb őrző-védő cégének vezetője az FBI-jal együttműködőket is megölt – állítják friss tanúvallomások. A ma már Xe néven működő vállalat kínos ügyei éppen akkor kerülnek újra előtérbe, amikor az USA Afganisztánban a magánbiztonságiak jelenlétének erősítésére készül.

Különösen riasztó szerintünk, hogy a katonai és őrző-védő magáncégek felhasználása az előretolt amerikai bázisok védelmére Afganisztánban tovább erodálhatja a határvonalat a katonák és a civilek között. Ennek fenntartása márpedig a nemzetközi humanitárius jog által előírt kötelezettség – figyelmeztetett a minap, kéthetes amerikai tárgyalásai végeztével Shaista Shameem, a „zsoldosok” tevékenységét felügyelő ENSZ-munkacsoport vezetője. A The Washington Post nemrég írta meg: a Pentagon fontolgatja, hogy az afganisztáni stratégiaváltás részeként kiterjesssze a biztonsági magáncégek jelenlétét az országban – noha az ilyesféle vállalkozások Irakban kevéssé kerültek jó viszonyba a helyi lakossággal.

Másnap kisebbfajta szenzációként a The Nation baloldali hetilap beszámolt arról: egy virginiai szövetségi bíróságon két, tanúvédelemben lévő személy (köztük egy volt amerikai tengerészgyalogos) eskü alatt újabb gyilkosságokkal vádolta meg a legismertebb – és leghírhedtebbé vált – háborús őrző-védő cég, a korábbi Blackwater (ma már Xe) vezetőjét. A vádak szerint, amelyeket a Xe szóvivője „megalapozatlannak és sértőnek” nevezett, Erik Prince ex-vezérigazgató és munkatársai meggyilkolhattak az FBI-jal együttműködő személyeket, illetve bűnrészesként működhettek közre ilyen gyilkosságokban.

A februárban nevet váltott vállalkozással – a Bush-időszakban az amerikai kormánynak az iraki „piszkos munkát” elvégző kedvencével – szemben négy nagyesküdtszéki vizsgálat is folyik az Egyesült Államokban. Ezek az adócsalástól és a túlszámlázástól kezdve a fegyverkereskedelemig számos pontra kiterjednek, de a legismertebb a 2007 szeptemberi, tizenhét halálos áldozatot követelő bagdadi mészárlással kapcsolatos vád. Az FBI szerint a Blackwater emberei legalább 14 fegyvertelen iraki civilt ok nélkül öltek meg ekkor.

A mostani, új vádak között további gyilkosságok, valamint gyermekprostitúció és szexhálózat működtetése is szerepel. Az egyik vallomástevő szerint Prince „keresztes lovagként” láttatta magát, „akinek feladata, hogy kiirtsa a muzlmánokat és az iszlám hitet a földgolyóról”, és azzal küldte akcióba a hozzá hasonlóan gondolkodó „zsoldikat” (mercs), „hogy ragadjanak meg minden alkalmat irakiak meggyilkolására”.

– A Blackwater a saját törvényei szerint működik. Ha a vádak igazak, akkor egy bűnszövetkezetről van szó, amely becsapja az adófizetőket, és ártatlan civileket öl. A kérdés: miért működtek büntetlenül? Vizsgálni kell főnökeiket is az előző adminisztrációból, hiszen szövetségi patrónusok nélkül a Blackwater nem létezhetett – nyilatkozta Dennis Kucinich demokrata képviselő, egykori elnökaspiráns. Egy kongresszusi jelentés egyébként rendkívül elmarasztaló a cég tevékenységével kapcsolatban, és kitér arra, hogy egy „zsoldi” hatszor annyiba kerül az adófizetőknek, mint egy reguláris katona.

Az őrző-védő tevékenység óriási üzlet: a kegyvesztetté lett Xe iraki utóda, a Triple Canopy a tavasszal egymilliárd dollárt nyert az amerikai külügy közbeszerzési eljárásán, és lett a tárca fő ottani kontraktora. Ennyi volt a Blackwater jussa is. A Xe leépítése továbbra is legfeljebb részlegesnek mondható. A vállalat kisebb szolgáltatásokat most is nyújt az amerikai kormánynak, az iraki vidéki városokba látogató diplomaták védelmére vonatkozó szerződését pedig most kedden mondták fel.

Magán őrző-védő cég konvoja halad Bagdad utcáin 2007 szeptemberében \
A convoy of an unidentified private security company drives through Baghdad, 23 September 2007. Private security chiefs warned of the risk of a "shootout" between foreign guards and Iraqi security forces months before the US firm Blackwater was grounded over fatal shootings, The Independent newspaper said today. AFP PHOTO/ALI YUSSEF, 2009-08-06,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.