galéria megtekintése

Gyerekekkel kereskednek a szociális gondozók

Prostitúcióra kényszerítették, illetve eladták a rájuk bízott gyerekeket több dél-romániai megye szociális gondozói. Erről a bukaresti kormány szociális miniszter nyilatkozott egy vasárnap este sugárzott tévéinterjúban.

Dragos Pislaru nem nevezte meg az érintett intézményeket, csupán annyit mondott, hogy „legalább négy-ötről" van szó. A vizsgálatok állítása szerint május óta zajlanak, ezek vezetettek nemrégiben az egyik bukaresti gyermekvédelmi hatóság alkalmazottainak őrizetbe vételéhez.

Kislány 2006-ban egy bukaresti árvaházban. Mindössze 24 esetben indult eljárás, a bűnözőket nem távolították el a rendszerből
Kislány 2006-ban egy bukarest melletti árvaházban. Mindössze 24 esetben indult eljárás, a bűnözőket nem távolították el a rendszerből
STRINGER / Reuters

A miniszter által említett esetben az eddig nyilvánosságra került adatok szerint nem merült fel a gyermekkereskedelem. A gyermekotthon hat alkalmazottját azért vették őrizetbe alig két hete, mert kiderült, hogy a gondjaikra bízott kiskorúakat bántalmazták, gyakran benyugtatózták és rendszeresen éheztették őket, miután ugyanolyan rendszeresen kiürítették az árvaház éléskamráját.

 

A miniszter nyilatkozatát kommentálva Gabriela Coman, az országos gyermekjogvédő hatóság (ANPDC) elnöke is elismerte, hogy vannak gondok, de hangsúlyozta, hogy a visszaéléseket eddig is jelentették az ügyészségen. – Nem minden ügy olyan súlyú, mint amilyet Pislaru miniszter említett, de voltak a feljelentéseink között emberkereskedelemre vonatkozók is – ismerte el. Az időben legközelebbi ilyen eset azonban 2014-es. Akkor szintén Bukarest 1. kerületében kaptak el egy árvaházi gondozót, aki 14-17 éves lányokat kényszerített prostitúcióra két éven keresztül, egy ismert bűnszövetkezet segítségével.

Georgiana Pascu, a Jogi Források Központja (CRJ) nevű civil szervezet munkatársa szerint az elmúlt öt évben, 2011-2015 között, összesen 66 állami gondozott kiskorú vált gyermekkereskedelem áldozatává. Tudomása szerint az ügyészség mindössze 24 esetben indított eljárást, ami értelemszerűen azt is jelenti, hogy a bűnözőket nem távolították el a rendszerből – továbbra is „házon belül" vannak, és újabb visszaéléseket követhetnek el. Pascu az utóbbi években gyakran tett bejelentetlen látogatásokat szociális otthonokban. Tapasztalata szerinte gyakran az önkéntesek sem jelentik a visszaéléseket, mert attól tartanak, hogy kitiltják őket az illető intézményből, és az elkövetkezőkben egyáltalán nem segíthetnek az árvákon.

Romániában csak tavaly 1555 kiskorú került állami gondozásba. Az 1100 gyermekotthonban becslések szerint mintegy 60-80 ezer árva él.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.