Gyanús csomagot találtak egy Münchenbe tartó gépen

Egyelőre nem tudni, volt-e működőképes pokolgép a namíbiai Windhoekból induló Air Berlin gép egyik csomagjában, vagy esetleg csaliról, tréfáról van szó. Németországban azonban továbbra is akut terrorveszély van: Berlint, Hamburgot és Münchent érte konkrét fenyegetés.

Gyanús csomagot találtak a namíbiai rendőrök egy Münchenbe tartó repülőjárat csomagjai között - közölték csütörtökön namíbiai és német illetékesek. A BBC szerint detonátor, elemek, és egy óra is volt a csomagban. Német rendőrök indultak Namíbiába, hogy megindítsák a nyomozást. A Münchenbe tartó 296 utast és a tíz fős személyzetet leszállították az Air Berlin gépéről. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a namíbiai csomag feladói működőképes pokolgépet akartak Németországba küldeni, vagy csak csali volt a szerkezet, amellyel tesztelni akarták a repülőtéren működő biztonsági szolgálat éberségét. Az sem zárható ki, hogy otromba tréfáról van szó.

Fegyveres rendőr felügyeli a hamburgi vasútállomást a terrorfenyegetettség miatt
Police officer stand guard at the main railway station in the northern German town of Hamburg November 18, 2010. Germany has raised the level of security including at train stations and airports in response to concrete indications of terrorist attacks being planned at the end of this month, German Interior Minister Thomas de Maiziere said on Wednesday. REUTERS/Christian Charisius (GERMANY - Tags: CRIME LAW)

A német hatóságok már szerdán megerősítették a repülőterek és vonatállomások biztonsági védelmét, mert egy másik ország titkosszolgálatától olyan információt kaptak, mely szerint a következő két hétben terrortámadás érheti Németországot. Német illetékesek szerint konkrét fenyegetés Berlint, Hamburgot és Münchent érte.

— Az akut terrorveszélyre való tekintettel a németeknek várhatóan hosszabb távon együtt kell élniük a szigorított biztonsági óvintézkedésekkel — közölte csütörtökön a szövetségi belügyminiszter, egyúttal megfontoltságra szólítva fel a lakosságot. Thomas de Maiziere a tartományok belügyminisztereivel tartott hamburgi tanácskozáson leszögezte: a terroristák "rémületet és rettegést akarnak okozni Németországban, ám ezt mi nem hagyjuk. Ragaszkodunk szabadelvű életfelfogásunkhoz és ahhoz, hogy szabadon akarunk élni egy szabad országban".

Ugyanakkor úgy vélte, hogy nincs szükség a hatályos belbiztonsági jogszabályok szigorítására. A kialakult helyzetet nem szabad jogpolitikai célok érdekében kihasználni - utasította vissza a belügyminiszter azokat a hangokat, amelyek egyebek között a lehallgatással és internet-megfigyeléssel szerzett adatok tárolhatóságának meghosszabbítását sürgetik.

Pár hónappal ezelőtt, a legutóbbi "terrorpánik" idején mind a hírszerzés (BND), mind a bűnügyi hivatal (BKA) illetékesei erőteljesen sürgették a titkosszolgálati adatok tárolási idejének meghosszabbítását. Azt a törvényt, amely hat hónapig lehetővé tette gyanús személyekről nyert információk számítógépes tárolását, idén márciusban a karlsruhei alkotmánybíróság megsemmisítette. A BND és a BKA szerint ez súlyos csapást mért a terrorgyanús személyek kifürkészésére és így a nemzetközi terrorizmus elleni erőfeszítésekre.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.