Gumibottal verték a spanyol tüntetőket

A „felháborodottak” a parlament köré vont kordont akarták áttörni a kormány megszorító intézkedései ellen tartott demonstráción.

Több ezer tüntető néz farkasszemet Spanyolország fővárosában, Madridban a kivezényelt rohamrendőrökkel a törvényhozás épületénél. A magát „felháborodottaknak” (indignados) nevező tömeg a Mariano Rajoy miniszterelnök vezette konzervatív kormány megszorító intézkedései elleni tiltakozásul vonult fel kedden a központi Plaza de Neptuno téren. Több tüntető bontani kezdte a parlament épülete köré vont fémkordont, mire a rohamrendőrök gumibotokkal és gumilövedékekkel verték vissza őket. Eddig egy sérültről és több tucat őrizetbe vett tüntetőről tudni.

A keddi tüntetést az nemzetközi Occupy mozgalom helyi ága, a kilátástalan helyzet miatt tavaly óta „felháborodottak” néven tiltakozók szervezték. Ostromuk ellen több száz rendőrt vezényeltek ki a parlament védelmére.

Júliusban a Rajoy-kormány kemény megszorításokat jelentett be, amelyek szerint 18-ról 21 százalékra emelik az áruforgalmi adót; felfüggesztik a közalkalmazottaknak járó karácsonyi bónuszok – a tizenharmadik havi fizetés – folyósítását, 30 százalékkal csökkentik az önkormányzatok költségvetését, 20 százalékkal pedig a pártok támogatását. Akkor volt már véres tüntetés fővárosban és Észak-Spanyolországban is. Rajoyékon egyre nő a nyomás a tartományok részéről a gazdasági túléléséhez kellő apanázsért. Katalónia, Valencia és Murcia már bejelentkezett segélyt kérni, Andalúzia pedig éppen gondolkodik azon, forduljon-e maga is Madridhoz egy 4,9 milliárd eurós hitel reményében. Európában eközben nő a félsz, hogy Madridnak a bankok megmentésére júniusban megítélt százmilliárd eurón felül szüksége lesz még egy mentőcsomagra.

Kedden a kordonbontás ellenére a tüntetőket tömörítő egyik szervezet, a Coordinadora #25S azt állítja, hogy a demonstrációnak nem célja betörni a törvényhozás épületébe, csak felvonulni körülötte. „A demokráciát elrabolták. Szeptember 25-én megmentjük” – szól a csoport kiáltványa az egyébként „Foglald el a törvényhozást!” néven meghirdetett tüntetéshez. „A spanyol mentőcsomag öngyilkosság” – mondta az AP amerikai hírügynökség riporterének egy tüntető.

Amióta a felháborodottak tavaly utcára mentek, a tüntetésekhez vezető okok semmit nem változtak. mit sem változtak, a gazdasági válság ugyanúgy a markában tartja az ibériai országot. A munkanélküliség az EU-ban itt a legnagyobb, 24 százalékos, és főleg a fiatalokat sújtja, akik közül minden második tengődik állás nélkül. Bár volt kormányváltás, a konzervatív néppárti (PP) kabinet ugyanolyan tehetetlennek tűnik, mint szocialista elődje.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.