galéria megtekintése

Erdogan fő ellenségének, a Facebooknak köszönheti hatalma megtartását

36 komment


Miklós Gábor

A török katonai puccs rendkívül rejtélyes dolog. Nem lehet tudni, ki áll az élén, miként és hogyan szervezték, vannak-e polgári kapcsolatai. A  hatalomátvételi kísérlet központjai a katonai csendőrség és a légierő voltak. A csendőrségnek mind a 81 török tartományban vannak alakulatai, így igen fontos lehetett volna a közigazgatás elfoglalásához.

Azt is tudni kell, hogy a katonai csendőrök közül szedte legtöbb áldozatát a kurd szeparatista mozgalommal vívott fegyveres harc. Ezért feltételezhető, hogy ebben a seregtestben volt a legerősebb elégedetlenség a kormányzattal szemben.

Korábbban török lapok és közösségi bejegyzések is szóltak arról, hogy megölt katonák temetésén a gyászbeszédet mondó parancsnokok a kormányt, sőt, Erdogan elnököt nevezték meg a halál okozójaként.

 

Egyelőre egy világos:

a török hatalom ezt a puccskísérletet arra használja, hogy végképp felszámolja a gülenista mozgalmat.

Az aktuális török hatalom és személyében Recep Tayyip Erdogan számára Fethullah Gülen, ez a 75 éves önként vállalt száműzetésben élő iszlám hittudós lett a fő ellenség. Pedig Gülen sokáig állt Erdogan mellett, vagyis inkább mögötte, s kapcsolataival és híveinek hatalmas táborával segítette az elnök pártját a hatalom megszerzésében, megtartásában.

Erdogan beszédére várnak az emberek Isztambulban
Erdogan beszédére várnak az emberek Isztambulban
Murad Sezer / Reuters

Gülent a nyugati mainstream sajtóban mérsékelt iszlám gondolkodóként jellemzik, aki a vallásközi párbeszéd híve, s neoliberális gazdasági nézeteket vall. Erősen támogatja az ország EU-csatlakozását, kiáll az amerikai szövetség mellett és mérsékelten Izrael-barát. Tizenhét éve él az USA-ban, ahol pennsylvaniai Saylorsburgban egy hatalmas birtokon lakik. Ez nemzetközi  szervezetének a központja is. Miből áll ez a szervezet? Gülen évtizedek óta hirdeti az iskoláztatás és a tudományos kutatás fontosságát. Ezernél több iskolát alapított szervezete a Hizmet (Szolgálat) Törökországban és szerte a világban. Gülenista szervezetek működnek sok helyen a világban, Magyarországon is van egy egyesület, amely rendszeresen invitál a vallási párbeszédet, a kelet-nyugati kapcsolatokat megvitató estjeire. A sokszor igen érdekes témájú esteket török éttermek kostolója zárja.

Nem naiv feltételezés, hogy a török üzleti világ és a gülenista szervezetek között

ennél mélyebb kapcsolat is létezik.

Törökországban például övék volt a legnagyobb példányszámú lap a Zaman, több tv-csatorna, vagy a Bank Asya. Ezeket a hatalom az elmúlt években megszállta, elvette. Gülenista befolyás alatt állónak tartják a legnagyobb munkaadói szervezetet a TUSKON-t.

Törökországban a mozgalom fontos bázisa volt az egyetmi tanulmányokra felkészítő tanfolyamok hálózata. A gülenisták egyetemi kollégiumokat is működtettek. A szegény diákok ösztöndíjakat kaphattak. Az iskolákat elvégzőket tudatosan irányították a megfelelő pályákra. Az évezredfordulóra a Hizmethez kapcsolódó személyek kulcsszerepet kaptak a rendőrségnél, az ügyészségnél, az állami hivatalok egy részében.

Gülen emberei lehettek – feltételezik – azok a rendőrök és ügyészek, akik megkonstruálták az úgynevezett Ergenekon-összeesküvés ügyét. Katonai vezetőket, professzorokat, újságírókat vádoltak meg azzal, hogy török nacionaliosta, kemálista összeesküvéssel akarják megdönteni a kormányt. Később elindították a konstruált per katonai változatát Pöröly fedőnévvel. Eszerint a hadsereg arra készült volna, hogy egy hadgyakorlat ürügyén összecsapást provokáljon Görögországgal, majd megdöntse a kormányt. Ennek a vádnak az alapja egy hadijáték forgatókönyve volt, ami most meglehetős pancser változatban köszönt vissza.

Gülen tudatosan akarta megfelően vallásos személyekkel lecserélni a korábbi világi elitet.

Ezek a káderek jól jöttek az AKP-nek, Erdogan pártjának. Több gülenista került be a parlamentbe is az AKP listáiról. Mindezt részletesen leírta Ahmet Sik török szerző az Imán hadserege címmel 2011-ben megjelent könyvében. Ekkor még állt a szövetség Gülen és Erdogan között, s a szerző börtönbe került.

A kapcsolat azonban megromlott, ahogy Erdogan „elszabadult" a gülenista gyámság alól. Fethullah Gülen ellenezte az arab tavaszban játszott török szerepet, és az úgynevezett gázai segélyflottilla indítását. Helytenítette Erdogan Izrael-ellenes fordulatát. A kritikára adott válasz kemény volt: a parlament egy törvénnyel megszüntette az egyetemi előkészítő  magániskolákat. Ez nem csak fontos bevételi forrása volt a Hizmetnek, de a hálózatépítési, kádernevelési bázisa is. Az ellencsapás sem maradt el: 2013 decemberében a rendőrség és ügyészség több Erdogan-közeli politikusra, köztük miniszterekre is lecsapott. Nem sok hiányzott ahhoz, hogy Erdogan, akkor miniszterelnök, fiát Bilalt is letartóztassák.

Erdogan ekkor üzent hadat Gülennek. A Hizmet-tagokat azóta is folyamatosan eltávolítják a rendőrségből, ügyészségből. Ma 2745 bírót függesztettek fel azzal, hogy a  FETÖ, azaz a Fethullista Terrorszervezet tagjai. Gülen elítélte a puccskísérletet és a vádat, miszerint neki és szervezetének köze lehet az ügyhöz, hiszen – írta közleményében – ötven éven át volt üldözöttje a katonai erőszaknak. A török kormány ismételten azzal fordult az USA-hoz, hogy adja ki a puccskísérlet állítólagos szervezőjét.

A háló működött

A katonai puccs azért sem sikerülhetett, mert a törökök nem hagyták. Az emberek a különböző okostelefon-alkalmazásokat használva mozgósították a barátaikat, elfoglalták az utcákat, a középületek, támaszpontok körüli teret. A katonák nem lőttek rájuk. Pedig a lázadók több órára blokkolták a hozzáférést a közösségi oldalakhoz.

A törökök azonban tudják, hogyan kell ezt kijátszani, megtanulták, amikor Erdogan zárta el előlük a kommnuikációt, hogy így akadályozza meg a demokrácia-tüntetéseket, a Gezi-park fái elleni tömegtüntetéseket.

Erdogan tehát egyik fő ellenségének, a Facebooknak, valamint a Twitternek és más alkalmazásoknak köszöneti most a hatalma megtartását. A diktátorok nem hálás természetűek. Nem fogja ezt sem a demokrácia-hívő nép, sem a közösségi háló megúszni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.