Grúzia sorsával fenyegetik Ukrajnát

Szergej Lavrov külügyminiszter szerint Oroszország válaszolni fog, ha támadás éri az érdekeit és az érdekeltségeit.

A 2008-as háborúban vereséget szenvedő Grúzia sorsával fenyegette meg Ukrajnát Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán. A politikus a Russia Today hírtelevíziónak adott interjújában úgy nyilatkozott, Oroszország válaszolni fog, ha támadás éri az a donecki nyilatkozott erről. Szerinte Oroszország válaszolni fog, ha támadás éri az érdekeit és az érdekeltségeit, mégpedig ugyanúgy, ahogy 2008-ban Dél-Oszétiában is tette.

Hat éve Grúzia bevonult a orosz szeparatisták által ellenőrzött szakadár köztársaság területére, Oroszország viszont a Dél-Oszétiában élő orosz állampolgárok védelmére hivatkozva megtámadta az offenzívában résztvevő grúz erőket. Ami most Kelet-Ukrajna több régiójában is történik, kezd kísértetiesen emlékeztetni erre. Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnök legalábbis kedd este jelentette be, hogy újra elindítja a hadsereg antiterrorista akcióját a donecki orosz szeparatista épületfoglalók ellen. Ők több mint egy hete a régió több városában is kormányzati épületeket és rendőrőrsöket tartanak az megszállva, és annak ellenére nem távoznak, hogy a múlt heti genfi négyoldalú csúcstalálkozón született megállapodás előírja ezt.

Lavrov az interjúban egyébként az új kijevi vezetés mellett látványosan kiálló Egyesült Államokat vádolta meg azzal, hogy irányít Ukrajnában. Az orosz külügyminiszter szerint ezzel kapcsolatban sokat elárul, hogy az antiterrorista akció folytatásáról szóló bejelentést Joe Biden amerikai alelnök kijevi látogatása utánra időzítették.

Az orosz külügyminisztérium eközben külön közleményben az antierrorista akció leállítására és az ukrán haderő Doneckből való kivonulására szólította fel Kijevet. A dokumentum szerint Moszkvát rendkívül meglepte, hogy az ukrán hatóságok és az amerikaiak is kiforgatva értelmezik a genfi négyoldalú találkozón elfogadott határozatokat. Kijevben és Washingtonban, de egy sor más európai fővárosban is kizárólag a Délkelet-Ukrajnában jogaikat védelmező ukrán állampolgárok fegyverletételét követelik, miközben szemet hunynak az ukrán szélsőjobboldali radikálisok, köztük a Jobb Szektor (PSZ) folytatódó provokációi felett - áll a dokumentumban. „Továbbra is várjuk azoknak az ígéreteknek a teljesítését, amelyek szerint Kijev párbeszédet kezd az ukrajnai régiókkal, ezen belül a délkeleti térséggel" - hangzik a nyilatkozat.

A dokumentum szerint Moszkvában arra számítottak, hogy Biden látogatása csillapító hatással lesz az erőszakos megoldást szorgalmazó kijevi erőkre.

Az orosz külügyminisztérium élesen bírálta Dunja Mijatovicot, az EBESZ médiabiztosát is, aki a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva követelte a Kelet-Ukrajnában foglyul ejtett amerikai újságíró, Simon Ostrovsky azonnali szabadon bocsátását, és megállapította, hogy a szóban forgó térségben egyre romlik az újságírók biztonsága. Mijatovic eközben csak futólag tesz említést az újságírók ellen intézett „több mint kétszáz" támadásról a kijevi kormány ellenőrzése alatt lévő területeken – jegyzi meg az orosz külügyi tárca.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.