Gripen-ügy: 13 millió eurós vesztegetés Magyarországon

A Gripen-ügyben nemzetközi méretű vesztegetéssel gyanúsított osztrák Alfons Mensdorff-Pouilly gróf Magyarországon öt személynek 180 millió schillinget (13,1 millió euró) fizetett ki közvetítőkön keresztül – írja a Format osztrák hetilap a brit korrupcióellenes hivatalra hivatkozó eheti írásában. Az arisztokrata ült már vizsgálati fogságban, bevallása szerint nagyon ízlett neki a börtönmenü.

További részleteket tárt  fel az állítólagos brit Mensdorff-Pouilly-aktából a Format osztrák hetilap friss száma.

Gripen vadászgép
Gripen vadászgép

Alfons Mensdorff-Pouilly ellen 2007 óta nyomoznak a brit és az osztrák hatóságok európai vadászgép-beszerzésekkel kapcsolatban csalás gyanújával. Előző heti számában a Format arról írt, hogy birtokába került egy jelentés amit a korrupciós ügyeket vizsgáló brit hivatal (SFO) küldött tavaly júliusban az osztrák belügyminisztériumnak. A cikkben többek között az is szerepelt, hogy az SFO magyarországi korrupcióval is gyanúsítja az osztrák üzletembert, aki tanácsadóként tevékenykedett az Eurofighter és a Gripen vadászrepülőgépek gyártásában egyaránt érdekelt British Aerospace (BAE) konszernnél.

A lap pénteken megjelent újabb cikke szerint Mensdorff-Pouilly  azt javasolta megbízóinak, hogy Ausztriában négy személynek 250  millió schillinget (18,2 millió euró), Magyarországon öt személynek 180 millió schillinget (13,1 millió euró), Csehországban pedig húsz  személynek több mint egymilliárd schillinget fizessenek ki közvetítőkön keresztül - az SFO gyanúja szerint korrupciós céllal.

„Marketingcélokra” kifizetett összegeket készpénzben harmadik feleknek továbbítottak, a kifizetések igazolására utólag írtak  szerződéseket, és Mensdorff-Pouilly korrupt módon manipulálta a politikai folyamatokat a BA javára" - áll az idézett aktában.

A cikk szerint mindez egy belső forrás, egy bizonyos Mark Cliff  vallomása alapján került az aktába. Cliff saját állítása szerint  ügyvezetője volt a BAE Red Diamond nevű off-shore cégének, amelyen  keresztül Mensdorff jutalékot kapott a BAE-től. A cikk 2000 márciusa és 2003 júliusa, valamint 2004 és 2006 decembere közti jutalékokat  említ.

Cliff állítássa szerint csak a néhai Timothy Landon, egy  Mensdorffal rokonságban álló BAE-tanácsadó, maga Mensdorff és  üzlettársa, Kurt Dalmata tudott arról, hogy kinek és mennyit  fizettek.

Ausztriában – írta a Format – hat egykori, illetve jelenlegi politikus és négy magas rangú katonatiszt került a hatóságok  látókörébe az ügy kapcsán. Az osztrák üzletember nem kommentálta a Format cikkét. Még  2007-ben írásos nyilatkozatban utasította vissza azt feltételezést,  hogy nyolcmillió dolláros jutalékra tett volna szert a magyarországi  vadászgépbeszerzésekkel kapcsolatban kifejtett közvetítői  tevékenysége révén.

Magyarország egy 2003-ban kötött megállapodás értelmében több  mint kétmilliárd forintért lízingel Svédországtól 14 Gripen  vadászgépet, amelyek tíz év után magyar tulajdonba kerülnek.

Nyakó István, az MSZP szóvivője a múlt héten visszautasította az SFO-jelentésre állítását, amely egy 2001. október 3-i megbeszélésről szóló feljegyzésre hivatkozva „a szocialistáknak való 7,5 százalékos kifizetésre” utalt. A politikus felidézte, hogy 2001-ben nem a szocialisták voltak kormányon, s kijelentette, hogy erkölcsileg elítélendőnek tartják a megvesztegetést.

Mensdorff-Pouilly egyébként az ATV osztrák magántelevíziónak adott interjújában elismerően nyilatkozott arról a börtönmenüről, amelyhez öthetes büntetése idején volt szerencséje. Ez alatt tíz kilót fogyott, de azt is tudatosan – fűzte hozzá felesége, Maria Rauch-Kallat néppárti politikus az egyik előkelő bécsi étteremben tartott beszélgetésben. A gróf februárban került vizsgálati fogságba, miután távoli unokatestvére feljelentést tett ellene a Gripen-ügyben való érintettsége miatt.

– Néha csak úgy álldogálltam a tükör előtt, mondogatva magamban: „Ali, börtönben vagy. Fogadd el!” – folytatta élménybeszámolóját az arisztokrata, aki azt is elárulta, minden fogolytársától elbúcsúzott azon az emeleten, ahol a cellája volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.