Görögország időt kér

Antonisz Szamarasz kormányfő szerint a haladék segítene visszatérni a növekedéshez, és a több idő nem jelent automatikusan több pénzt is.

A görög miniszterelnök azt akarja, hogy a nemzetközi hitelezők adjanak több időt országának azoknak a reformoknak a megvalósítására, amelyeket a pénzügyi segélycsomag feltételéül szabtak. Antonisz Szamarasz erről a Bild német lapban szerdán megjelenő nyilatkozatában beszélt.

A görög kormányfő, aki szerdán Jean-Claude Junckerrel, az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportjának elnökével, a hét második felében pedig Francois Hollande francia elnökkel és Angela Merkel német kancellárral tárgyal, azt mondta, hogy ez a haladék segítene Görögországnak visszatérni a növekedéshez. „Nem akarunk mást, csak egy kis lélegzetvételhez jutni, hogy mozgásba lendíthessük a gazdaságot és növelhessük az állami bevételeket" - mondta a Bildnek. Athén nem kér „semmilyen további pénzt”, s tartja magát vállalt „kötelezettségeihez és minden előírás teljesítéséhez”. „A hosszabb idő nem jelent automatikusan több pénzt is” - mondta a konzervatív politikus.

Szamarasz emellett több szolidaritást is kért partnereitől. Mint mondta, az országa körül kialakult „negatív hangulat olyan, mint egy mély, fekete gödör”. Szerinte jól haladnak a strukturális reformokkal és az előírt privatizációval, „és nem igazságos, ha Európa újra és újra visszalök bennünket ebbe a gödörbe”. A görög kormányfő emellet úgy vélte, hogy „ha most hagyják elbukni Görögországot, a többi ország helyzete is bizonytalanabbá és sérülékenyebbé válik”.

Korábbi lapértesülések szerint Szamarasz azt fogja kérni Berlinben Angela Merkel kancellártól, hogy az EU két év helyett adjon négy évet a 11,5 milliárd eurós, a GDP öt százalékának megfelelő megszorítási program megvalósítására, és adjon négy év haladékot az eddig felvett hitelek törlesztésének megkezdésére.

Hogy azonban Szamarasz kérése talál-e megértésre, az minimum kétséges.  Görögországnak tartania kell magát az eredeti megállapodás feltételeihez, hogy igényt tarthasson a további támogatásra – szögezte le még hétfőn Guido Westerwelle német külügyminiszter, de nem nagyon hisznek Szamarasznak Görögországban sem. Ahogy Janisz Vanovfakisz, az Athéni Egyetem professzora a BBC-nek mondta, „a miniszterelnök „hatalmas, kétségbeejtő” tévedésben él: „Görögországnak nincs szüksége lélegzetvételnyi időre. Görögország már nem lélegzik” – véli a professzor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.