Gettósítás: megbüntették a nagybányai önkormányzatot

A román Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) jogellenesnek ítélte, hogy a nagybányai önkormányzat falat emelt a helyi romák lakta tömbházak köré.

A keddi  döntés értelmében a nagybányai önkormányzatnak hatezer lejes (450 ezer forintos) pénzbüntetést kell fizetnie, és lebontania a roma lakóházak köré kerített falat. Catalin Chereches nagybányai polgármester korábban úgy nyilatkozott, nem érdekli sem a CNCD, sem a jogvédő szervezetek álláspontja, mert ő a helyieket képviseli és nekik tartozik elszámolással – írja a manna.ro romániai magyar hírportál.

A diszkriminációellenes tanács ítélt egy másik, romákkal kapcsolatos ügyben is, szintén jogellenesnek minősítve, hogy a kolozsvári önkormányzat egy szeméttelep mellé költöztette a városi cigányság egy részét. Az intézkedés miatt a kolozsvári önormányzatot 8000 lejes (hatszázezer forintos) pénzbüntetésre ítélték. Jogorvoslatért az Amnesty International és a Romani Criss enberi jogi szervezet munkatársai folyamodtak a CNCD-hez. A romák Csíkszeredán és Marosvásárhelyen is a nagybányihoz és a kolozsvárihoz hasonló gettókban élnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.