Gépfegyveres szlovák rendőrök ellenőrzik az ukrán határt

A múlt szombati munkácsi lövöldözést követően gépfegyverekkel szerelték fel azokat a szlovák rendőröket, akik az ukrán zöldhatár térségében járőröznek. Mostantól többen és gyakrabban.
„Hadsereg bevetésére egyelőre nincs szükség" - közölte a szlovák bűnügyi főigazgató. Lubomír Ábel elmondta, a kárpátaljai város mindössze 45 kilométernyire van a szlovák határtól, ahol aknavetőket is bevetettek, ezért nem árt az éberség. Mint mondta, ilyen körülmények között a pisztolyok nem elegendőek a hatékony ellenőrzésekhez.

Jelenleg 800 rendőr teljesít ebben a térségben szolgálatot, indokolt esetben bevethetők a Kassán, illetve Sároseperjesen (Presov) állomásozó kommandósok is.

A harminc kilométernyi szlovák-ukrán határszakaszon térfigyelő kamerákat állítottak fel, amelyek a szobránci (Sobranec) idegenrendészet parancsnokságán minden mozgást jeleznek.

Hőkamerák, terepjárók is a járőrök rendelkezésére állnak, miként egy-egy repülő és helikopter is. Működnek a közös határszakaszon föld alatti ásásokat azonnal jelző különleges szenzorok is. Erre azért van szükség, mert a határövezetben több alagutat fedeztek fel, amelyeken Ukrajnából Szlovákiába csempésztek nagy mennyiségű cigarettát és alkoholt.

„További lépéseinkről biztonsági okok miatt nem számolhatok be" - tette hozzá a bűnügyi főigazgató.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.