Gáza miatt lemondott a brit külügyi államtitkár

Sayeeda Warsi nem tudott azonosulni a Cameron-kormánynak a háborúval kapcsolatos álláspontjával.
Kellemetlen hírt kapott kedden David Cameron brit miniszterelnök, akinek amúgy is meg kellett szakítania a szabadságát az első világháborús centenáriumi ünnepségek miatt. Sayeeda Warsi bárőnő, a brit külügyminisztérium emberi jogokért felelős államtitkára kedden beadta a lemondását, arra hivatkozva, hogy képtelen tovább kiállni a kormánynak a Gázai övezettel kapcsolatos politikája mellett.

Rendkívül kemény hangú lemondó levelében – amelyet korábbi különvélemény-kinyilvánításaihoz hasonlóan a Twitteren is közzétett – Warsi erkölcsileg elfogadhatatlannak és Nagy-Britannia nemzeti érdekeivel ellentétesnek nevezte a jelenlegi válságról tett nyilatkozatait, amely szerinte hosszú időre károsan hat a szigetország nemzetközi és belföldi megítélésére. A bárónő, de számos tory, lib-dem és munkáspárti politikus is úgy látja, hogy Cameron nem ítélte el a tőle elvárható határozottsággal az izraeli hadsereg gázai offenzíváját, különösen az ártatlan gyermekek életének kioltását.

Warsi a tory kabinet első muzulmán vallású tagja volt, amikor Cameron 2010-es választási győzelme után a párt társelnökévé választották. Két évvel későbbi áthelyezése a külügyminisztériumba egyértelműen visszalépésnek számított. A kormányból való távozása abból a szempontból is kínos, hogy Cameron kiemelt fontosságot tulajdonít a nők esélyegyenlőségének a konzervatív politikában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.